PluimveeNieuws

Alle nadruk op hygiëne

Den Haag – De pluimveehouderij moet striktere hygiënemaatregelen treffen en daar ook afdoende op controleren. Dat is de boodschap die staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) dinsdag heeft meegegeven aan de vertegenwoordigers van het pluimveebedrijfsleven.

De Gezondheidsdienst voor Dieren, de organisatie voor de pluimveesector Avined en het ministerie van Economische Zaken zullen gezamenlijk in een brief aan de pluimveehouders duidelijk maken welke maatregelen op bedrijfsniveau moeten worden genomen om insleep van virus te voorkomen.

Dijksma gaat er op basis van veterinaire en virologische adviezen vanuit dat het vogelgriepvirus via wilde vogels het land in gekomen is, en vervolgens op de een of andere manier de stal is ingesleept.  De staatssecretaris gaf aan dat bij de hygienemaatregelen hort dat  pluimveehouders niet alleen hun laarzen verwisselen, maar ook hun kleding, en een douche nemen. “Dat mag vanzelfsprekend klinken, dat is het niet altijd”, aldus de staatssecretaris.

De bewindsvrouw zegt niet dat er aanwijzingen zijn dat de nu besmette bedrijven de hygiënemaatregelen op hun bedrijven niet altijd goed toepasten.

De staatssecretaris gaat kijken of het nodig is om de beperkingen op het gebruik van ongediertebestrijders,  die op 1 januari in zouden gaan, moeten worden voortgezet. Daarvoor is overleg met het ministerie van I en M nodig en mogelijk ook met de Europese Commissie.

Er is nog geen zicht op dat België de importbeperkingen voor Nederlands pluimvee nu gaat opheffen.  “Dat ligt niet aan ons”, aldus Dijksma, maar meer aan onze gesprekspartner.

Dijksma zei dat ze op geen enkele manier onder de indruk was van de dreiging met juridische stappen tegen de maatregelen. “Ik neem maatregelen op basis van de wetenschappelijke adviezen en luister daarbij ook naar de wens van de sector, maar die is niet leidend.”

Ze zegt ook dat de sector in het overleg met haar niet altijd met één mond spreekt. “Er zijn ook vertegenwoordigers van de pluimveehouderij, die, hoe moeilijk mijn maatregelen ook te verdedigen zijn tegenover de achterban, daar wel begrip voor hebben.”

Het herbevolkingsverbod wordt in de compartimenten B,C en D opgeheven. Dit kan omdat er geen sprake is van besmetting van bedrijven onderling.

Getroffen maatregelen per donderdag 0.00 uur:

  • In compartimenten B, C en D mogen lege stallen herbevolkt worden
  • Transport van en naar pluimveebedrijven mag slechts 1 pluimveebedrijf per rit; na het transport reinigen en ontsmetten
  • In compartiment A blijven alle beperkende maatregelen van kracht, inclusief het herbevolkingsverbod
  • De jacht wordt weer toegestaan

Lees het laatste nieuws en achtergronden over vogelgriep

Beheer
WP Admin