Pluimveehouderij

Nieuws 7030 x bekeken 15 reacties

Grote Duitse eieronderneming op slot

Schwerin - De overheid in de Duitse deelstaat Meckelenburg-Voorpommeren heeft de bedrijven van biolandbouwonderneming Erzeugerzusammenschluss Fürstenhof (EZ) op slot gedaan en een verkoopverbod opgelegd

Dit omdat in mengvoer bij 5 van 29 tests grenswaardeoverschrijdende hoeveelheden gewasbeschermingsmiddelen zijn aangetroffen. Dat deelt het landbouwministerie in Schwerin mee.

Volgens het ministerie is sprake van een "grote overtreding van de voorschriften van de biologische landbouw". EZ bestaat uit twaalf bedrijven met primair legkippen en akkerbouw. Slechts één bedrijf daarvan mag momenteel doorwerken.

Bij het verontreinigde voer gaat het om al in oktober uit Nederland betrokken zonnebloemkoeken. EZ stelt dat het het probleem bij de eigen controle op het spoor is gekomen en vervolgens de autoriteiten op de hoogde heeft gesteld. Het ministerie meent in een persmededeling dat de zaak iets complexer is. In eerste instantie kon 2 december het alarm worden afgeblazen maar nadere controle leerde dat ook al in september niet aan de bio-normen beantwoordend voer is ingezet. "De conclusie is dat de leghennen niet slechts korte tijd maar gedurende ruim twee maanden belast voer toegediend hebben gekregen. De op deze wijze gevoerde dieren kunnen niet meer als biologische leghennen worden beschouwd. Daarmee geldt een afzetverbod voor alle andere producten, zoals eieren, ouderdieren, vleeskuikens en jonge hennen," aldus het ministerie.

Laatste reacties

 • mr X

  Toch goed dat er wordt gecontroleerd. Regels maken en controleren en als het moet sancties nemen. Een les voor producenten van voer, pluimvee en eieren.

 • brabant z-o

  tjonge tjonge tjonge en nu zeker weer opwaarderen naar scharreleieren

 • johannesspook

  Het verbaast me niet,want nederland moet nog heel veel leren,hoe dat moeten voorkomen.

 • johannesspook

  Het verbaast me niet,want nederland moet nog heel veel leren,hoe dat moeten voorkomen.

 • Spotvogel

  Inderdaad spook, ons land is koploper in insecticidegebruik en het CTGB is als toetsingsautoriteit helemaal kapot gemaakt en keurt alles goed wat er op de markt komt. Dat gaat ons economisch nog eens de kop kosten!

 • 200113528

  Biologisch is echt niet logisch het is gewooon een verkoop praatje en mensen om de tuin leiden. Op zich slim, maar je kon er op wachten dat dit ging gebeuren onze voorouders haalde de kippen naar binnen omdat het waardeloos was en nu jagen we ze weer naar buiten met als gevolg 10x zo veel dioxine in de eieren en ook nog veel meer gewasbeschermingsmiddelen. Nu het kan er niet een sin ziten want er mag niets gebruikt worden in de biologisch landbouw. het is niets anders als een slechte manier van boeren goed praten door het te compenseren met eenhogere opbrengst prijs en als het dan even niet wil snel overschakelen naar gangbaar. prutsers zijn het

 • Mozes

  @spotvogel #5, de grondstof voor de zonnebloemkoek is niet in Nederland geproduceerd. Nederland heeft een grote haven waar veel producten binnenkomen die doorgeleverd worden aan Duitsland.
  Het heeft dus niets te maken met insecticide gebruik in Nederland. Per ton voedingsproduct is het gebruik in Nederland ook één van de laagsten in de wereld.

 • Jan van het Zand

  En waarom wordt de handelende partij in Nederland niet met name genoemd. Welk bedrijf heeft hier weer voor rotzooi in het veevoeder
  gezorgd? Nagel ze hoog boven de bar als een afgeknipte stropdas.
  Boeren worden de dupe van deze criminelen, omdat de consument de producten van de boeren niet meer vertrouwen.

 • agro1

  ghebruyckt steets nederlandsche waaren, get sal u veel sorgh ende commer spaaren. lang leve het gat van rotterdam en de chemischeafvalverwerkingsmaffia.

 • Spotvogel

  Parel, kijk er de verzamelde reportages van Zembla maar eens op na. Die koek werd wel in ons land geproduceerd en dat had dus niet mogen gebeuren. Dat de grondstof niet deugde had HIER moeten worden vastgesteld en dan had men die vervuilde troep per kerende post terug kunnen sturen. ZO hoort dat te werken. Ik word onwel van al die afschuif toestanden,
  Inderdaad Agro 1: zo is dat! .

 • koestal

  kwam uit de Oekraine,kijken ze niet zo nauw

 • Jan Veltkamp

  @spotvogel, Goed lezen. De koek is niet verboden, enkel mag het niet gebruikt worden in voer voor biologisch bedrijf. Daar zit de fout, er is niet-biologisch voer geleverd aan een biologisch legkippen bedrijf. Dus niet Rotterdam de schuld geven maar zoals al ettelijke malen eerder in de afgelopen jaren, het is de tussen handel die niet deugd. Het probleem is dat er zoveel burocratie is en formaliteiten zijn dat het intussen makkelijk (en dus lonend) is om de boel te bedonderen.

 • Aginve

  @spotvogel, heb jij geen leven? Of heb je thuis niks te zeggen?

 • J@gertje

  Leo de spotvogel leeft als narcist een eenzaam leven. Da's eigenlijk best zielig.

 • Spotvogel

  Maken jullie je om mijn priveleven maar geen zorgen, ik zet alleen maar wat recht in deze fora en ziet wat er aan onzin loskomt. Ik ben feitelijk bezig met geschiedschrijving want deze fora zijn over tien jaar nog te raadplegen om te zien wat voor stakkers er in 2014 rondliepen. Gelukkig is er ook een bemoedigend aantal mensen met zinvolle bijdragen, Dat geeft boer en burger weer moed!

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.