PluimveeNieuws

Grote Duitse eieronderneming op slot

Schwerin – De overheid in de Duitse deelstaat Meckelenburg-Voorpommeren heeft de bedrijven van biolandbouwonderneming Erzeugerzusammenschluss Fürstenhof (EZ) op slot gedaan en een verkoopverbod opgelegd

Dit omdat in mengvoer bij 5 van 29 tests grenswaardeoverschrijdende hoeveelheden gewasbeschermingsmiddelen zijn aangetroffen. Dat deelt het landbouwministerie in Schwerin mee.

Volgens het ministerie is sprake van een “grote overtreding van de voorschriften van de biologische landbouw”. EZ bestaat uit twaalf bedrijven met primair legkippen en akkerbouw. Slechts één bedrijf daarvan mag momenteel doorwerken.

Bij het verontreinigde voer gaat het om al in oktober uit Nederland betrokken zonnebloemkoeken. EZ stelt dat het het probleem bij de eigen controle op het spoor is gekomen en vervolgens de autoriteiten op de hoogde heeft gesteld. Het ministerie meent in een persmededeling dat de zaak iets complexer is. In eerste instantie kon 2 december het alarm worden afgeblazen maar nadere controle leerde dat ook al in september niet aan de bio-normen beantwoordend voer is ingezet. “De conclusie is dat de leghennen niet slechts korte tijd maar gedurende ruim twee maanden belast voer toegediend hebben gekregen. De op deze wijze gevoerde dieren kunnen niet meer als biologische leghennen worden beschouwd. Daarmee geldt een afzetverbod voor alle andere producten, zoals eieren, ouderdieren, vleeskuikens en jonge hennen,” aldus het ministerie.

Beheer
WP Admin