PluimveeNieuws

Geen biologische bedrijven in besmette gebieden

Kraggenburg – In het Groene Hart in West-Nederland bevinden zich geen biologische pluimveebedrijven.

Ook in een straal van 20 tot 30 kilometer rond Kamperveen zitten geen biologische pluimveebedrijven. Dat bevestigt voorzitter Willem Remijnse van de vereniging van biologische pluimveehouders. Eierhandelaar Roel van Zetten is minder stellig over het aantal Freiland-bedrijven, maar het zijn er volgens hem slechts enkele en dan in de omgeving van Kamperveen.

Dat er in de waterrijke regio’s waar de afgelopen weken de vogelgriep H5N8 is opgedoken geen pluimveebedrijven met buitenlopende kippen besmet zijn geraakt, lijkt dus op het eerste gezicht niet onlogisch. Er zitten in die gebieden sowieso al weinig professionele pluimveebedrijven. Volgens Remijnse zitten er biologische bedrijven in de provincie Utrecht in Leusden. De dichtstbijzijnde bij Kamperveen zitten in de Flevopolder in de omgeving van Swifterbant en zijn eigen bedrijf in Kraggenburg op ruim 20 kilometer afstand. Verder zit er`volgens Remijnse in Nijkerk een biologisch bedrijf.

Van Zetten wijst er op dat ook vanuit de hobbyhouders en hobbybedrijven die vaak hun dieren buiten hebben lopen geen meldingen zijn geweest bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit van bovenmatige sterfte onder hun dieren.

Remijnse kan zich vinden in de maatregelen die zijn getroffen om de kans op besmetting zoveel mogelijk te beperken. In deze situatie kun je geen risico’s nemen”, aldus Remijnse. Hij zegt wel te hopen dat de ophokplicht niet te lang duurt.

Ook van Zetten hoopt dat de ophokplicht niet langer zal duren dan strikt noodzakelijk. De Europese regels gaan uit van een maximale termijn van twaalf weken ophokplicht bij een veterinaire noodzaak.

Lees het laatste nieuws en achtergronden over vogelgriep

Beheer
WP Admin