PluimveeNieuws

Eend op het dak mogelijke bron van besmetting

Utrecht – Een eend op het dak van een pluimveestal die in de inlaat van de ventilatie poept. Dat is een denkbare route van verspreiding van het vogelgriepvirus, aldus Arjan Stegeman, hoogleraar epidemiologie en infectieziekten aan Universiteit Utrecht en voorzitter van de Deskundigengroep Dierziekten, die het ministerie adviseert bij de bestrijding van de vogelgriep.

Stegeman benadrukt dat hij niet de schuld in de schoenen van de getroffen veehouders wil schuiven. ‘Wat ik wil zeggen is dat het nog mis kan gaan, ook als je je zelf goed aan de hygiëneregels houdt.’

Stegeman zegt dat het nog steeds niet helemaal zeker is of de besmettingen zijn toe te schrijven aan besmette wilde vogels, ondanks de vondst van virus in uitwerpselen van smienten, eerder deze week. ‘Voor de rechter zou het bewijs nog geen stand houden’. De besmettingsroute van het erf de stal in is evenmin helemaal duidelijk. Verspreiding via schoeisel of ongedierte zijn de meest waarschijnlijke mogelijkheden. Mens en muis of rat zijn dan mechanische vectoren en geen drager van het virus. Een milligram besmette mest is voldoende om een kip te infecteren, aldus Stegeman.

Stegeman noemt het vanuit veterinair oogpunt een risico dat het waterrijke gebied rondom Kamperveen niet is ingedeeld bij regio A. Verder stelt hij dat de adviezen van veterinaire deskundigen ‘aardig goed’ zijn opgevolgd door het beleidsteam van het ministerie. ‘Belangrijkste is dat verspreiding van het virus naar pluimveedichte gebieden wordt tegengegaan. Dat is tot nu toe gelukt.’ Maar we moeten niet raar opkijken als er nog meer gevallen komen, zegt hij.

Lees het laatste nieuws en achtergronden over vogelgriep

Beheer
WP Admin