Pluimveehouderij

Nieuws 2801 x bekeken 16 reacties

Wiltenburg: Oplaats kritiek op Dijksma onterecht

Hekendorp – Pluimveehouder Piet Wiltenburg uit Hekendorp toont zich verbaasd over de kritiek op staatssecretaris Dijksma van voorzitter Gert-Jan Oplaat van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouderij (NVP).

Wiltenburg was de eerste pluimveehouder die getroffen werd door vogelgriep, vorig weekeinde. Hij heeft wel blijken van medeleven gehad van Dijksma, maar niet van NVP-voorzitter Oplaat.

Oplaat zei in Nieuwsuur, dat staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) zich niet betrokken toont met de pluimveesector. Dat klopt niet, zegt Wiltenburg "De staatssecretaris heeft me maandagavond gebeld en haar medeleven betuigd.  We hebben afgesproken dat ze op een rustiger moment nog een keer bij me lang komt."

Wiltenburg zegt  niet alleen van Dijksma, maar ook van anderen binnen en buiten de sector veel steunbetuigingen te hebben gehad, bijvoorbeeld van LTO-voorzitter Albert Jan Maat. "Maar van Oplaat of van de NVP heb ik nog niets gehoord, misschien omdat ik geen lid ben."

De pluimveehouder heeft alle lof voor het snelle optreden van de staatssecretaris door  zijn bedrijf te laten ruimen, toen duidelijk was dat er vogelgriep heerste.

Het begint nu bij hem door te dringen wat de impact is van wat hem is overkomen. "Eerst leef je nog in de roes van alle dingen die moeten gebeuren. Maar nu landt het pas", zegt hij. De dagelijkse routine is weg. Wiltenburg moet twee weken wachten voor hij de stal weer in mag om schoon te maken. Daarna wordt de stal geheel ontsmet. Dat proces wordt een week later weer herhaald.

Laatste reacties

 • Zents beheer

  Oeps Oplaat !
  Het gaat er dus niet om hoe zichtbaar of waar en hoe vaak je in beeld bent. Het gaat erom wat je klaar speelt en hoe getroffen mensen je ervaren.
  Piet, ik heb jou en je zoons optreden gezien op RTL-late night.
  Petje af !

 • Probe

  Mee eens. Oplaat had verkeerde pet op. Sprak niet namens pluimveehouders.

 • kuiken007

  oplaat heeft als enige doel de schuld op de biosector te schuiven

 • Sjaak

  Dit zegt meer over het functioneren van Oplaat dan over die van Dijksma....
  Hopelijk weet Oplaat wat hem te doen staat!

 • joannes

  Met nb 3 artikelen die Dijksma moeten verdedigen begrijp ik dat op de ene of andere manier de werkelijkheid Politiek gekleurd moet worden! En Oplaat veroordeeld moet worden! Met Oplaat natuurlijk de NPV! Voor de Politiek én de Media is het blijkbaar een Geluk bij een Ongeluk de VVD in de hoek te zetten. En dat terwijl de goede man geen woord verkeerd zegt, Hij klaagt dat hij geen aandacht krijgt van Dijksma, iets wat je als Voorzitter van het NPV toch kan verwachten. De sector verdient het respect dat haar Voorzitter serieus genomen wordt!

  http://www.boerderij.nl/Pluimveehouderij/Nieuws/2014/11/Dion-Graus-Dijksma-komt-wel-voor-sector-op-1650197W/
  http://www.boerderij.nl/Pluimveehouderij/Nieuws/2014/11/CDA-en-PVV-partijpolitieke-motieven-bij-Oplaat-1650201W/

 • .....

  Tijdens de MKZ periode had iedereen het over het verraad van Oplaat, dit mannetje is een echte opportunist, zo de wind waait, waait zijn jasje.

 • Cokie

  Dijksma doet het prima, en is niet zo publiciteitsgeil als die Oplaat. Die elke keer maar weer de uitloopsector aan de schandpaal wil nagelen.
  Tot nog toe 4 besmette bedrijven en alle 4 met hokdieren. volgens mij heeft het meer te maken met de ligging van de bedrijven.

 • remi123

  Dijksma moet eens harder optreden tegen onwaarheden van wakker dier. Harde taal , maar ja. Wordt tijd voor VVD op landbouw. Dijksma had bijv. keihard uit moeten halen tegen radar over die onwaarheden van koe en kalf. Ook toen was ze weer niet aanwezig.

 • porky 1

  oplaat heeft gelijk dat als Dijksma in dit soort crisis niet eens de moeite neemt om bij een bespreking te wezen dit gelijk aangeeft hoeveel ze met de landbouw opheeft of zijn we haar besluit over de hedwige polder ook al vergeten ook zei hij rake dingen over wakker dier ik vond dat er eindelijk eens de waarheid in dat linkse programma werd verteld ga zo door Gert-Jan

 • J@gertje

  Ik ben het helemaal met je eens porky 1

 • Hogman1

  Hoe kan je nou tegen Oplaat zijn...
  Even op nu.nl kijken en dan even reacties lezen.
  Overal worden jullie van beticht en het is nog voor 95 % onwaar en dat allemaal door die linkse propaganda.
  Gewoon die reacties lezen en dan ben je nog blij dat er iemand is die nog tegengas durft te geven

 • Zents beheer

  #8, VVD op landbouw ? Minister Van Aartsen tijdens de varkenspest , daar waren we blij mee, of niet ?
  Zonder wat van Oplaat te vinden , hoort hij niet de gehele sector te vertegenwoordigen vind ik. Hij behartigt nu de belangen van de afnemer/verwerker en dat betekent zoveel mogelijk goedkope grondstof. Dit was nu de kans om de nieuwe voorzitter neer te zetten . Er zal na deze uitbraak nog veel over de sector worden gesproken en dan moet Hennie de Haan daar staan. En dan nog samen met de NOP voorzitter. Als het gaat over draagvlak en praatjes houden in talkshows etc. hebben we tegenwoordig mmmeggies en blije eieren. Ook mvr. De Haan schijnt dat goed te kunnen, alle sectoren moeten nu goed neer gezet worden.
  Andere meningen? vast wel.

 • remi123

  #12 CDA is ook goed. Het gaat erom om de linkse fantasie uit te schakelen en ook meer op rechts te hangen, zodat we internationaal vooruit gaan lopen. Door die linkse houding blijft de boer investeren in de verkeerde kostprijs verhogende zaken en bepaalt de burger of je een kipje meer of minder mag houden. Internationaal lachen ze je vierkant uit met dit beleid. Als we zo doorgaan zitten we braaf vooraan in de klas terwijl achterin de klas de centen worden verdiend. Of dachten we soms dat het in andere landen belangrijke is om wat de burger vindt? We kopen maar al te graag dat diepvries kippetje, want het is goedkoper.

 • Burnetti

  Weer gaat het om de internationale handelspositie en macht.
  Infectieziekten bestrijd je niet door de economische positie te beschermen.
  Dijksma's team, de NVWA en de ruimers pakken de crisistaken prima op. De sector heeft begrip voor de aanpak. Iedereen houdt zijn hart vast of de verspreiding naar de pluimveeconcentratie gebieden van de Gelderse Vallei en Oost Brabant doorschiet.

  De machtige en economische tak van de sector doet er goed aan om fors in onderzoek naar griep te investeren. Het wordt al jaren aangetoond dat daar de grootste bedreiging ligt. Een discussie over uitloop is totaal onzinnig wanneer je niet mondiaal over griep nadenkt zoals bij de Mexicaanse griep wel gebeurde. De onvoorspelbaarheid van een griepepidemie moet je op de koop toe nemen. Al het griep onderzoek is nuttig.

  Het is triest dat ondanks vogelgriep 2003, MKZ, blauwtong 2010, Schmallenberg 2012, Q-koorts 2006-2010 alleen maar de incident draaiboeken en vroegtesten zijn verbeterd maar niet het mondiale infectieziekten denken van de sectoren.

  Wat heeft de WUR in 11 jaar gedaan aan onderzoek naar griep en verspreiding daarvan? Wie betaalt de WUR ook alweer?

 • mr X

  Onder leiding van Dijksma hebben de ambtenaren het goed gedaan. Hulde voor deze mensen. Oplaat heeft een te grote broek aangetrokken. Het LTO was onzichtbaar, echter achter de schermen hebben ze veel werk gedaan. Dijksma en LTO niet echt zichtbaar; dat is juiste de kracht van hun werk. Oplaat met veel praatjes (hij is ook goed op toneel), duidelijk belust op publiciteit, heeft het niet goed gedaan. Mijn voorstel is dat het LTO de woordvoerder levert in dit soort gevallen.

 • joannes

  @Howe, jij bent er dus voor dat iedereen die risico loopt en op een of andere manier betrokken zou kunnen worden door een incident of een maatregel, geen informatie krijgt totdat hij betrokken raakt via zijn buurman of, direct zelf? Zoals je zelf schrijft; ¨echter achter de schermen hebben ze veel werk gedaan¨! Want zo loopt het nu! In een tijd van TV, Internet, Twitter en Facebook, verwachten mensen of ze nu lid zijn van LTB, NPV of beide; informatie! Informatie van alléén Ambtenaren en Politicy is prima voor de concrete maatregelen en hun verantwoordelijkheid, maar de toelichting, de verantwoording, het vak inhoudelijke en empatische behoort ook via de leden organisaties te lopen, al is het maar uit respect en efficientie! Iedereen verwacht dit toch van zijn eigen Vereniging?

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.