PluimveeNieuws

Hoogpathogene vogelgriep op Noord-Duits kalkoenenbedrijf

Den Haag – Het Nederlandse ministerie van Economische Zaken heeft met onmiddellijke ingang een dubbele reinigings- en ontsmettingsplicht ingesteld voor vrachtwagens en andere transportmiddelen die gevogelte en of broedeieren hebben vervoerd naar Duitsland en leeg terugkeren.

Het ministerie heeft de regeling ingesteld naar aanleiding van de vondst van hoogpathogene vogelgriep op een kalkoenenbedrijf bij Greifswald in het noordoosten van Duitsland. Het gaat om het hoogpathogene vogelgriepvirus van het type H5N8. Dat heeft het landbouwministerie van de deelstaat Meckelenburg-Voorpommeren meegedeeld. Het virustype heeft zich volgens het ministerie tot dusver alleen voorgedaan in Oost-Azië, met name in Zuid-Korea. De 32.000 kalkoenen op het bedrijf worden geruimd. Pluimvee in een straal van 10 kilometer rond het bedrijf moet worden opgehokt.

De Nederlandse pluimveeorganisatie Avined heeft transporteurs en exporteurs opgeroepen de uiterste voorzichtigheid in acht te nemen bij transporten en contacten in Duitsland. Nederland had in 2003 te maken met een uitbraak van hoogpathogene vogelpest.

Beheer
WP Admin