PluimveeNieuws

‘Vleeskuikens moeten van compartiment C naar A’

Nunspeet – Zware vleeskuikens uit compartiment C (Zuidoost-Nederland) moeten naar compartiment A (West-Nederland) om welzijnsproblemen als gevolg van vogelgriepmaatregelen te voorkomen.

Dat stelt directeur Huib van der Vecht van pluimveevleesbedrijf GPS in Nunspeet.

De welzijnsproblemen in compartiment C ontstaan volgens Van der Vecht omdat daar te weinig slachtcapaciteit aanwezig is om de dieren te verwerken. In dat gebied zitten slechts twee kleine slachterijen: Mieki in Hunsel, een dochteronderneming van Van Miert in Breukelen en Van der Linden Poultry Products in Beringe/Panningen. “In compartiment A is daarentegen voldoende slachtcapaciteit”, stelt Van der Vecht. Daar zitten in totaal drie pluimveeslachterijen: Clazing in Zevenhuizen, Plukon in Blokker en Van Miert in Breukelen.

GPS zit in compartiment D. “Daar zitten behoorlijk wat vleeskuikens”, zegt de GPS-directeur.

Hij maakt zich wel zorgen over de duur van de standstill-periode. “Als die 21 dagen blijft, hebben we tussen de eerste week van januari en half februari volgend jaar geen vleeskuikens meer om te verwerken. Het ministerie moet de beperkende maatregelen daarom zo snel mogelijk gecontroleerd afpellen. Nederland is immers vrij van vogelgriep en bevindt zich in dezelfde situatie als België, Frankrijk en Denemarken”, legt Van der Vecht uit.

Lees het laatste nieuws en achtergronden over vogelgriep

Beheer
WP Admin