Pluimveehouderij

Nieuws 2167 x bekeken

VVD bezorgd over AI-uitbraak in Duitsland

Den Haag - De VVD-fractie in de Tweede Kamer maakt zich zorgen over de uitbraak van hoogpathogene aviaire influenza (H5N8) op een kalkoenenbedrijf in Duitsland, ten zuidoosten van de stad Greifswald tegen de Poolse grens.

Landbouwwoordvoerder Helma Lodders vraagt aan staatssecretaris Sharon Dijksma overzicht te geven van de getroffen maatregelen. Ze wil bovendien weten welke structurele maatregelen zijn genomen om de kans op besmetting met het vogelgriepvirus in Nederland te verkleinen. Lodders vraagt of het ministerie de taken op het gebied van de monitoring van vogelgriep en het verzekeren van de export wel voldoende oppakt, nu de productschappen zijn opgeheven.

De uitbraak in Duitsland betreft een aviaire influenza-virus van het subtype H5N8, dat tot nog toe alleen in Azië was vastgesteld.

In verband met de uitbraak heeft het ministerie van Economische Zaken met onmiddellijke ingang een dubbele reinigings- en ontsmettingsplicht ingesteld voor vrachtwagens en andere transportmiddelen die gevogelte of broedeieren hebben vervoerd naar Duitsland en leeg terug keren.

Duitsland zelf heeft rigoureuze maatregelen getroffen door het getroffen bedrijf (31.000 kalkoenen) en ongeveer 2.300 stuks hobbymatig gehouden pluimvee in een gebied tot 3 kilometer van het bedrijf  te ruimen, vervoersverboden in te stellen en omliggende bedrijven (tot 10 kilometer van het besmette bedrijf) te screenen. Vaccinatie is verplicht gesteld.

De eerste verschijnselen in Duitsland openbaarden zich in het weekeinde van 1 november. Dat het om een voor Europa nog onbekend subtype van het AI-virus ging werd  op 5 november bevestigd door het Friedrich Loeffler Institut in Riems. H5N8 is eerder vastgesteld in China, Zuid-Korea en Japan.

Of registreer je om te kunnen reageren.