Pluimveehouderij

Nieuws 2379 x bekeken 6 reacties

Tweede Kamer herkent zich niet in kritiek Oplaat

Den Haag – De Tweede Kamer schaart zich niet achter de kritiek van voorzitter Gert-Jan Oplaat van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP).

Woordvoerders van VVD, PvdA, CDA, SGP en PVV vinden dat staatssecretaris Sharon Dijksma snel en persoonlijk betrokken reageert op de uitbraak van de vogelgriep.

Landbouwwoordvoerder Helma Lodders zegt dat zij de staatssecretaris kent als een zeer betrokken bewindspersoon die achter de schermen wel degelijk met de ondernemers meeleeft. "De focus ligt nu op de betsrijding van de ziekte en het vinden van de oorzaak", zegt Lodders.

Dat oud-VVD-Kamerlid Oplaat uit partijpolitieke motieven kritiek op de staatssecretaris zou hebben, kan ze niet beamen. "Ik ben de landbouwwoordvoerder van de VVD, Oplaat is voorzitter van de NVP. Het standpunt van de VVD is dat de staatssecretaris zich wel betrokken toont."

SGP-woordvoerder Elbert Dijkgraaf vindt dat Dijksma de crisis tot nu toe voortvarend aanpakt. "Ze reageert snel en is persoonlijk zeer betrokken", zegt hij.  Andere landbouwwoordvoerders reageren in woorden van dezelfde strekking. PVV-woordvoerder Dion Graus is het meest uitgesproken in zijn opvatting. Hij noemt Oplaat een roeptoeter die aan partijpolitiek doet. Ook CDA'er Jaco Geurts vermoedt partijpolitieke motieven. PvdA'er Tjeerd van Dekken zegt dat de staatssecretaris kiest voor de juiste aanpak.

De staatssecretaris zelf reageert niet op de aantijgingen van de NVP-voorzitter. Zij legt haar prioriteit bij de bestrijding van de vogelgriep, in het belang van de ondernemers en de dieren, zegt een woordvoerder.

Piet Wiltenburg, de boer die vorige week te maken had met de eerste uitbraak van vogelgriep, zegt dat Dijksma haar medeleven heeft getoond in een persoonlijk telefoongesprek.

Laatste reacties

 • remi123

  Zullen we landbouw eens over links gooien de komende 10 jaar? Loopt alles straks naakt buiten incl. de boer!

 • PetervanKempen

  Tweede kamer zit te pitten. dijksma steunt het gedwongen voeren van winterganzen op boeren grasland volgens de G7 doctrine. Laat nu net bekend geworden zijn dat oa wilde zwanen en eens densoorten het pathogene H5 N4 virus transporteren op hun migraties, dat zijn de smienten en zwanen en miljoenen ganzen dus die Dijksma voor de groene lobby in 5 voud wil opvangen en voederen ten koste van de veehouderij.
  Moeten we dan blij zijn met een teklefoongesprek??
  De kamer moet zich eens op feiten gaan baseren in plaats van op de emoticons uit de linkese natuurfreak hoek want dan is het gauw gedaan met de laatste nog inkomen opleverende bedrijfstak van BV nederland.
  VVD, CDA, D66, CU, en overige nog redenerende partijen: ALLE HENS AAN DEK, EN DION GRAUS : RAUS!

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • joannes

  Nou, Nou, @Spotvogel, jij durft! Er is een gezegde: ¨ de splinter in andermans oog wel zien, maar niet de balk in het eigen ¨ Hoe kunnen Boeren verantwoordelijk zijn voor kanker wanneer 95% van de werld bevolking zich met oa vlees voedt en de gemiddelde leeftijd nog steeds stijgt, oa dankzij (gevarieerde) voeding! Al eeuwen! En dan gifmengerijen? Wat een onzin! Met een de strengste voedings en hulpmiddelen wetgeving in de wereld! Je plaatst je oordeel compleet buiten scoop! Er zal wel een drama aan voorafgegaan zijn, maar toch, van je af brallen lost niets op!

 • Fermer

  @joannes, bedenk wel dat in Nl. misschien wel een van de strengste voedings- en hulpmiddelen wetgeving bestaat, maar in de supers liggen toch vooral buitenlandse of met buitenlandse grondstoffen geproduceerde producten.

 • Fermer

  @remi123, bij links zit je wat subsidies betreft wel in de goede hoek, en zou bij een minder industriele landbouw, wat ze wensen en dus ook in de winkels willen zien, de boer niet een betere positie krijgen tov. de retrail, en dus een kostendekkende prijs kunnen afdwingen? Nu loopt alleen de boer bijna naakt, is dat fijner?

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.