PluimveeNieuws

‘Trekvogelapp moet helpen bij ophokplicht’

Den Haag – Bedrijfsleven moet samen met de overheid een applicatie voor smartphones ontwikkelen, waarmee elke pluimveehouder kan zien wanneer hij zijn dieren moet ophokken. Dat zegt voorzitter Gert-Jan Oplaat van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouderij.

Oplaat zegt dat generieke regels voor het ophokken van pluimvee voor de individuele ondernemers lastig zijn uit te voeren. Volgens hem moet het mogelijk zijn op basis van gegevens over de vogeltrek per regio aan te geven of er op een dag wel of geen verhoogd risico bestaat van besmetting door trekvogels.

“Ik heb geen idee hoeveel zoiets zou kosten”, zegt Oplaat. “Maar ik weet zeker dat we daarbij gebaat zijn en dat het bedrijfsleven dat best wil betalen.  Pluimveehouders met uitloop willen niet het risico lopen dat hun producten niet meer biologisch zijn of het predikaat vrije uitloop verliezen. Volgens Oplaat zou de oplossing zijn een applicatie op een smartphone, op basis waarvan een pluimveehouder per dag kan bepalen of hij de dieren naar buiten doet of niet. “Dan is het vandaag code rood, en morgen code oranje. En niet in heel Nederland, maar alleen in Noord-Nederland, of alleen rond waterrijke gebieden.”

Beheer
WP Admin