Pluimveehouderij

Nieuws 3965 x bekeken 2 reacties

‘Rand van je erf is rand van je eigen wereld’

Doetinchem – Pluimveehouders moeten het maximale doen om te voorkomen dat het vogelgriepvirus zich verder kan verspreiden.

"Minimaliseer het aantal  transportbewegingen en zorg dat de rand van het erf de grens van de je eigen wereld is." Die oproep doet Alex Spieker, secretaris van de Nederlandse Organisatie voor Pluimveehouders (NOP), aan pluimveehoudend Nederland. Volgens hem is het zaak dat hygiëneprotocollen strikt worden nageleefd. Op dat vlak is er nog wat winst te boeken volgens de NOP.

Om insleep te voorkomen dienen pluimveehouders de toegangsweg tot het bedrijfsterrein en de pluimveestallen af  te sluiten. Een markering moet duidelijk maken dat toegang niet toegestaan is. Verder adviseert de NOP om bulkauto's pas toe te laten op het terrein toe na ontsmetting van de wielen en de wielkasten. Dit dient de pluimveehouder zelf te doen waardoor de chauffeur zoveel mogelijk in de auto kan blijven. Verder is het belangrijk dat de bulkauto niet direct onder de luchtinlaat van de stal staat om de voorkomen dat er lucht uit de stal wordt aangezogen. Bij vertrek moeten slangen worden ontsmet.

Bezoek moet zoveel mogelijk worden vermeden. Als bezoek toch noodzakelijk is, dienen de bezoekers hun vervoersmiddel aan de weg te laten staan. Verder geeft de NOP tal van andere tips wat betreft hygiëne, reiniging en desinfectie en het afschermen van het bedrijf. Op de site van de Gezondheidsdienst voor Dieren is het complete hygiëneprotocol te vinden.

Lees alles over de vogelgriep in het dossier

Laatste reacties

  • koestal

    Een boer leeft eigenlijk op een eiland,af en toe komt er eens langs varen

  • andrecanada

    ik zit in het westen v canada en hier zijn veel hekken rond vee bedrijven waar je een code moet invullen voor er door kan en ook veel berdrijven heben een sproei instaltie na het hek alles wat er door gaat word besproeit met ondsmeting midel er in iets voor de bedrijven daar !!!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.