PluimveeNieuws

Onderzoek naar watervogels en natuur

Den Haag – De NVWA en het CVI nemen volop monsters van mest en vogels en andere dieren in de natuur in de omgeving van de bedrijven die zijn getroffen door vogelgriep. Dat meldt voorzitter Gert-Jan Oplaat van de NVP, naar aanleiding van het crisisoverleg met het ministerie. In dat crisisoverleg is ook gemeld dat er geen relaties zijn gevonden tussen de verschillende getroffen bedrijven.

Volgens Oplaat wordt nu gekeken naar de windrichting en naar de vogels, omdat de indruk groeit dat het virus uit de natuur komt. Zijn collega van de NOP/LTO, Eric Hubers, noemt het aan de ene kant goed nieuws dat er geen relaties zijn gevonden tussen de bedrijven. “Dat betekent dus dat ons als sector niet veel valt te verwijten. Anderzijds is het slecht nieuws. Het komt dus letterlijk uit de lucht vallen en je weet niet waar en wanneer je wordt getroffen.” Hubers is tevreden over de snelle en adequate aanpak van de NVWA en het werk door het CVI. “Ze doen er alles aan om snel duidelijkheid te kunnen geven over het virus.” Verder wijst Hubers erop dat het van groot belang is dat pluimveehouders de uiterste hygiëne betrachten op hun bedrijven.

In het crisisoverleg is ook gesproken over wat er gebeurt na de standstill. Die loopt zondag af, om twee uur ’s middags. Er is nog weinig duidelijkheid over wat er dan gebeurt. Dat heeft ook te maken met de moeilijke situatie van dit moment. Er kan nog van alles gebeuren.

Volgens Jan Odink van de Nepluvi wordt er nagedacht over mogelijkheden om de zwaarste vleeskuikens af te voeren en te slachten. Volgens Odink zitten er zo’n 3 tot 4 miljoen dieren in de pijplijn die eigenlijk deze week hadden moeten worden geslacht. De dieren kunnen enige tijd blijven zitten, maar als ze te zwaar worden, zijn ze veel moeilijker te slachten, te verwerken en te verwaarden. “De vraag wordt dan ook nog eens of het de moeite waard is om ze te slachten of dat ze gedood moeten worden en afgevoerd.” Ook bij de afvoer van vleeskuikens naar de slacht is het van groot belang dat hygiëne wordt betracht. Het gaat dan om zaken als wielkasten reinigen en dergelijke.

Hubert Andela, voorzitter van de Anevei meldt dat er wordt gewerkt aan een protocol voor het afleveren van verpakkingsmateriaal aan legbedrijven. Dat mag worden afgeleverd, mits dit gebeurt aan de straat en niet op het erf. “We hebben verder voor één van onze leden in het geblokkeerde gebied gevraagd of de grens van het gebied kan worden verlegd, zodat hij vrij komt”, meldt Andela. “Hij zit op 12 kilometer van het getroffen bedrijf en we weten van 2003 dat in dat soort gevallen de grens wel eens iets werd verlegd.”

Ook in de broedeisector nemen de problemen rap toe. “We zullen nu op ongeveer 1,5 miljoen uitkomsten van broedeieren zitten, waarmee we nu geen kant op kunnen. Zondag zal dat zijn toegenomen tot zo’n 2 miljoen. Na drie dagen mogen we deze dieren niet meer verhandelen als eendagskuikens. We hebben het ministerie gevraagd om te bekijken wat de mogelijkheden zijn”, aldus Tjeerd den Hollander die namens de vereniging van exporteurs van broedeieren en eendagskuikens het woord voert. De kuikens kunnen drie dagen teren op hun dooierak, maar daarna zullen ze moeten worden voorzien van eten en drinken. De welzijnsproblemen groeien ook in deze sector.

Lees het laatste nieuws en achtergronden over vogelgriep

Beheer
WP Admin