PluimveeNieuws

LTO/NOP: alertheid en hygiëne belangrijkste

Den Haag – Alert zijn en hygiëne goed in acht nemen is nu het belangrijkste dat pluimveehouders kunnen doen. Dat zegt Alex Spieker van LTO Nederland en Nederlandse Organisatie voor Pluimveehouders (NOP).

“Pluimveehouders moeten onder geen beding vreemden in de stal laten en heel waakzaam zijn op ziekteverschijnselen. Bij twijfel gelijk contact opnemen met de dierenarts”, adviseert Spieker naar aanleiding van de vondst van hoogpathogene vogelgriep op een bedrijf in Hekendorp.

Spieker zegt dat pluimveehouders de hygiëne op hun bedrijven goed voor elkaar hebben. Hij verwacht daarom niet dat het virus breed verspreid is, maar zekerheid is er hierover niet.

Het ministerie heeft een vervoersverbod (standstill) afgekondigd voor maximaal 72 uur. Dit heeft gevolgen voor zowel de legpluimveesector als de vleeskuikenbedrijven die deze dagen kuikens zouden afleveren.

Vleeskuikenhouders die zouden afleveren moeten hierdoor hun dieren langer houden. Maandag liggen pluimveeslachterijen stil. Dit betekent dat vleeskuikenhouders extra voer moeten aanvoeren voor de dieren en de groei van de dieren moeten afremmen. “Gelukkig houdt de maatregel hier rekening mee en mag één op één voer aangeleverd worden”, aldus Spieker. “Het vraagt wel veel extra geregel.” Als dieren veel langer op bedrijven moeten blijven dreigen welzijnsproblemen. Het vervoersverbod zal ervoor zorgen dat er een piek komt van dieren die al afgevoerd hadden moeten worden. “Normaal is de afvoer van vleeskuikens logistiek allemaal precies geregeld en op elkaar afgestemd. De slachtcapaciteit wordt optimaal benut om dat lege slachthaken ook geld kost.

Vanaf legpluimveebedrijven mogen geen eieren worden afgeleverd naar de pakstations, die ze klaar maken voor de supermarkten. Normaal zouden deze eieren vanaf zondag worden opgehaald zodat ze op maandag bij de pakstations zouden zijn. Dat kan nu niet. Spieker verwacht niet dat er hierdoor opslagproblemen zullen zijn op de legbedrijven. “Maar omdat het weekend is wordt de opslagcapaciteit al wel extra benut”, voegt hij er aan toe.

De sector overlegt maandag op het ministerie over de uitbraak van vogelgriep.

Beheer
WP Admin