Pluimveehouderij

Nieuws 2246 x bekeken 6 reacties

LTO/NOP: alertheid en hygiëne belangrijkste

Den Haag – Alert zijn en hygiëne goed in acht nemen is nu het belangrijkste dat pluimveehouders kunnen doen. Dat zegt Alex Spieker van LTO Nederland en Nederlandse Organisatie voor Pluimveehouders (NOP).

"Pluimveehouders moeten onder geen beding vreemden in de stal laten en heel waakzaam zijn op ziekteverschijnselen. Bij twijfel gelijk contact opnemen met de dierenarts", adviseert Spieker naar aanleiding van de vondst van hoogpathogene vogelgriep op een bedrijf in Hekendorp.

Spieker zegt dat pluimveehouders de hygiëne op hun bedrijven goed voor elkaar hebben. Hij verwacht daarom niet dat het virus breed verspreid is, maar zekerheid is er hierover niet.
Het ministerie heeft een vervoersverbod (standstill) afgekondigd voor maximaal 72 uur. Dit heeft gevolgen voor zowel de legpluimveesector als de vleeskuikenbedrijven die deze dagen kuikens zouden afleveren.
Vleeskuikenhouders die zouden afleveren moeten hierdoor hun dieren langer houden. Maandag liggen pluimveeslachterijen stil. Dit betekent dat vleeskuikenhouders extra voer moeten aanvoeren voor de dieren en de groei van de dieren moeten afremmen. "Gelukkig houdt de maatregel hier rekening mee en mag één op één voer aangeleverd worden", aldus Spieker. "Het vraagt wel veel extra geregel." Als dieren veel langer op bedrijven moeten blijven dreigen welzijnsproblemen. Het vervoersverbod zal ervoor zorgen dat er een piek komt van dieren die al afgevoerd hadden moeten worden. "Normaal is de afvoer van vleeskuikens logistiek allemaal precies geregeld en op elkaar afgestemd. De slachtcapaciteit wordt optimaal benut om dat lege slachthaken ook geld kost.

Vanaf legpluimveebedrijven mogen geen eieren worden afgeleverd naar de pakstations, die ze klaar maken voor de supermarkten. Normaal zouden deze eieren vanaf zondag worden opgehaald zodat ze op maandag bij de pakstations zouden zijn. Dat kan nu niet. Spieker verwacht niet dat er hierdoor opslagproblemen zullen zijn op de legbedrijven. "Maar omdat het weekend is wordt de opslagcapaciteit al wel extra benut", voegt hij er aan toe.
De sector overlegt maandag op het ministerie over de uitbraak van vogelgriep.

Laatste reacties

 • Burnetti

  1 dag hoog pathogene AI ontdekt en het gaat bij LTO alweer over de logistieke en financiële gevolgen. Man denk eens na! Hebben jullie op de redactie nu niets geleerd van de publieke gevolgen die het gebral over financiële gevolgen bij Q-koorts had op de maatschappelijke opinie?

  Het gaat hier wel om het derde geval van HPAI in Europa!

 • 344412

  Juist gunstig dat het weekend is, geen kippen of kuikens onderweg.

 • Khalid en zijn maten

  @ Burnetti ,er zullen sowieso negatieve financiële gevolgen zijn voor de dienstverlenende bedrijven rondom de pluimveesector, 72 uur is voor een heleboel bedrijven 3 dagen geen werk ,maar de aanwezige poppetjes moeten wel gewoon doorbetaald worden. En als dan na de 72 uur weer wordt vrijgegeven zal er tijdelijk een extra aantal poppetjes nodig zijn die dan weer niet voorhanden zijn!

 • Burnetti

  Volksgezondheid moet volgens afspraak voorgaan op financiële gevolgen voor de sector en dat is op dag 1 van de crisis alweer overboord. Zoonotische crisis draait weer op winstverlies van de sector. Niets geleerd van Q-koorts. Beloftes vergeten.

 • leo,s vriend

  Burnetti, waar heb je het over, ik hoor niemand klagen over financiën en logistieke problemen, Spieker constateert alleen dat het nogal meevalt,(qua problemen)

 • Burnetti

  @mts.menkhorst1: Dit:
  http://www.boerderij.nl/Pluimveehouderij/Nieuws/2014/11/Pluimveeslachterijen-tot-woensdagmiddag-stil-1644773W/

  Door op dag 1 al beginnen te roepen welke schade de maatregelen hebben. De sector heeft in 11 jaar tijd nog steeds geen voorbereiding op crisis. Dit scenario wordt al jaren voorspeld in veedicht Nederland.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.