PluimveeNieuws

Kippen blij met ‘graantap’

Een emmer voorzien van een metalen spiraal eronder blijkt een goede manier om graan te verstrekken aan leghennen. De flexibele metalen spiraal vult zich voortdurend met graankorrels die de hennen eruit kunnen pikken of die op de grond vallen als de kippen de spiraal aanraken.

De speciale emmer is ontwikkeld naar een idee van eier­handel Gebr. Van Beek in Wehl (Gld). Volgens Eva Topelberg, projectmedewerkster dierenwelzijn bij het bedrijf, kan met de hand graan strooien bij kippen tot stress leiden. „Kippen zitten erop te wachten en vliegen erbovenop”, weet zij. Het gestrooide graan is meestal ook snel op. De spiraalemmer, ‘graantap’ genoemd, kent deze nadelen niet. Zo bleek al snel bij de eerste tests vanaf half mei op een scharrelbedrijf en enkele bedrijven met vrije uitloop. Kippen kunnen er op elk moment van de dag uit eten en doen dat ook. Het voorlopige advies is één emmer per 3.000 kippen. De 20-liter emmers moeten om de drie tot zeven dagen worden bijgevuld, afhankelijk van het aantal kippen per emmer.

Vooralsnog maken zo’n twintig pluimveebedrijven gebruik van de spiraalemmers. Vooral in de overdekt uitloop, maar op sommige bedrijven hangen ze ook in de buitenuitloop. De eerste gebruikers zijn allemaal bedrijven die het merkei Blije Kip-ei voor Gebr. Van Beek produceren. Allemaal bedrijven met bio of vrije uitloop, met behandelde of onbehandelde snavels. Inmiddels kunnen ook de andere leveranciers de graantaps bestellen en mogelijk dat later ook niet aan Van Beek leverende pluimveebedrijven ze kunnen aanschaffen.


Nieuwsbrief Graanmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de graanmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin