Pluimveehouderij

Nieuws 2711 x bekeken laatste update:18 nov 2014

'Gelukkig net kuikens afgeleverd'

Haastrecht – Bij pluimveebedrijf en melkveehouderij V.O.F. Van Meijeren heerst enige opluchting. Hun bedrijf valt binnen de 10-kilometerzone rondom het door vogelgriep getroffen pluimveebedrijf in Hekendorp, maar had net 16.000 vleeskuikens afgeleverd. Pluimvee op bedrijven binnen deze zone wordt allemaal getest op het vogelgriepvirus.

"Gelukkig is de stal net leeg," vertelt Jani van Meijeren. "Vrijdag zijn de kuikens geslacht. Alleen de mest zit er nog in, die zou maandag opgehaald worden, maar dat gaat nu niet door." De komende dertig dagen mag de mest niet vervoerd worden of uit de stal gehaald worden. Schoonmaken zit er dan ook voorlopig niet in. Daarnaast mogen er de komende dertige dagen ook geen nieuwe kuikens gebracht worden, die eigenlijk eind van de week zouden komen. De schade hiervan schat Van Meijeren op circa €10.000, doordat haast een volledige ronde gemist wordt.

Daarnaast loopt de schadepost op doordat de familie nog 7.000 liter melk moet  laten weglopen. Omdat zij een gemengd bedrijf hebben met naast vleeskuikens 95 melkkoeien wordt de melk in de eerste 72 uur niet opgehaald, terwijl dit eigenlijk dinsdagochtend zou gebeuren. "Het is nog afwachten en uitzoeken of we deze schade op de een of andere manier vergoed krijgen", aldus Van Meijeren. "We mogen pas vrijdag weer melk leveren volgens het reguliere schema, mits niet op één van de andere bedrijven die worden onderzocht ook vogelgriep wordt aangetroffen."

Alles bij elkaar opgeteld heeft het bedrijf nu al een flinke schadepost, die mogelijk nog kan oplopen als de regio langer op slot blijft.

Of registreer je om te kunnen reageren.