Pluimveehouderij

Nieuws 2175 x bekeken

Extra werk eierhandel met compartimentering

Bergeijk - Eierhandelaren hebben extra werk met de compartimentering van eieren als gevolg van vogelgriep. Zij mogen wel eieren aanvoeren uit een ander compartiment dan waarin zij met hun pakstation zijn gevestigd, maar moeten dan wel een extra vrachtwagen sturen om ze op te halen.

,,Er moet een hoop geregeld worden, onderling tussen eierhandelaren'', zegt Hubert Andela, voorzitter van Anevei, de vereniging van eierenhandelaren in een reactie.

Het rechtstreekse vervoer van een leghennenhouder in een compartiment naar een pakstation buiten een compartiment is verboden om verdere verspreiding van vogelgriep te voorkomen. Een eierhandelaar in compartiment C (Oost-Nederland) mag bijvoorbeeld niet rechtstreeks eieren ophalen bij een leghennenhouder in compartiment A (West-Brabant). Wel mag hij de eieren ophalen met een vrachtwagen uit compartiment A en ze naar een NCAI (Nederlandse Controle Autoriteit Eieren)-erkende opslag in hetzelfde compartiment brengen. Vervolgens mag hij met een andere auto naar de NCAE-erkende opslag in compartiment A rijden om de eieren naar zijn pakstation in compartiment C te vervoeren. Daarna kan hij die eieren leveren aan zijn klanten. Op die manier blijven bestaande leveringscontracten tussen leghennenhouders en pakstations bestaan, ondanks de compartimentering.

Volgens Andela dreigen er ook capaciteitsproblemen, bijvoorbeeld wanneer een eierhandelaar ook eieren gaat ophalen bij leveranciers van een collega-eierhandelaar, maar onvoldoende capaciteit heeft om die extra eieren (enkele dagen) op te slaan. ,,Eierhandelaren proberen nu voor extra opslaglocaties erkenning te krijgen, want eieren mogen alleen van pluimveebedrijven naar erkende pakstations worden vervoerd.''

Door de compartimentering en de beperkingen die dit oplegt aan de aanvoer kunnen sommige pakstations mogelijk niet volop draaien, omdat zij niet of met vertraging over de eieren uit een ander compartiment kunnen beschikken. Voor de afvoer van (gesorteerde en verpakte) eieren naar distributiecentra van de supermarkten gelden geen restricties.

Volgens Andela is er door de twee standstill-perioden na de besmettingen in Hekendorp en Ter Aar een achterstand in het ophalen van eieren van de pluimveebedrijven. Die wordt nu zo spoedig mogelijk weggewerkt.

De Anevei-voorzitter noemt de genomen maatregelen acceptabel. ,,Het is beter dan langer doorzetten van een standstill. En dat niet is gekozen voor geheel vrijgeven, is goed uit te leggen aan de leden.''

"Wij zijn tevreden met de regeling, ondanks het extra werk en kosten", legt eierhandelaar Leon Clemens van Omegafood in Bergeijk uit. Het extra transport kost hem naar schatting ongeveer 0,25 cent per ei.

Download hier de kaart van het ministerie van de compartimentering

Bekijk hier de gedetailleerde kaart van de vier regio's die Verbeek Reclame heeft gemaakt

Derk Klein Kranenberg en Hans Bijleveld

Of registreer je om te kunnen reageren.