PluimveeNieuws

Export naar derde landen valt weg

Houten – De Nederlandse export van pluimveevlees naar derde landen ligt in elk geval drie maanden stil. Dat meldt Jan Odink, voorzitter van de Vereniging van de Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie (Nepluvi).

Volgens het protocol meldt een land een uitbraak van vogelgriep bij de World Organisation for Animal Health (OIE), in Parijs. Daarna kopen landen niet meer van Nederland. Van de totale Nederlandse pluimveevleesexport gaat een kwart naar landen buiten de EU, blijkt uit Eurostat-cijfers.

De export naar EU-landen ligt stil zolang de standstill van kracht is: maximaal 72 uur. De eerste dertig dagen mag geen vlees naar EU-landen worden geëxporteerd dat afkomstig is van een bedrijf binnen een straal van 10 kilometer rond het getroffen.

De pluimveesector kreeg maandagmiddag een ministeriële beschikking om vlees te leveren aan Nederlandse supermarkten.

Exporteurs van broedeieren en eendagskuikens gaan ervan uit dat landen buiten de EU hun grenzen sluiten voor Nederlands product. Dat zegt Tjeerd den Hollander, van de Nederlandse Vereniging van Exporteurs en Broedeieren en Eendagskuikens (NVE). “Officieel hebben landen nog niks laten horen, maar de ervaring is dat de grenzen dicht gaan.”

Den Hollander verklaart tevens dat er werd onderhandeld met Japan, Korea en China om de Nederlandse export naar die landen te hervatten. Deze landen hadden hun grenzen nog dicht als gevolg van een eerdere uitbraak van laag pathogene vogelgriep. Den Hollander: “Die onderhandelingen kunnen we opschorten.”

Nederland exporteert jaarlijks 3 miljard broedeieren naar derde landen en 12 miljoen eendagskuikens.

Lees het laatste nieuws en achtergronden over vogelgriep

Beheer
WP Admin