PluimveeNieuws

Dion Graus: Dijksma komt wél voor sector op

Den Haag – PVV-Kamerlid Dion Graus zegt het absoluut oneens te zijn met de opmerkingen van voorzitter Gert-Jan Oplaat van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP).

Oplaat zei vrijdagavond bij het televisieprogramma Nieuwsuur dat staatssecretaris Sharon Dijksma in de vogelgriepcrisis te weinig opkomt voor de sector.

De PVV’er zegt dat Oplaat (die zelf voor de VVD in de Tweede Kamer heeft gezeten) bezig is met partijpolitiek. “Dit is een NVP-voorzitter onwaardig.” Graus noemt Oplaat een roeptoeter die zichzelf in de voet schiet. “Verwacht hij dan dat de staatssecretaris  ter plekke gaat rondrennen en de mensen in de weg gaat lopen, voor de Bühne?”

Graus constateert dat Oplaat zich ook zelf tegenspreekt. Eerst maakt de NVP-voorzitter complimenten aan het ministerie, dat naar behoren  de crisis aanpakt. “En vervolgens gaat hij de eindverantwoordelijke die daarover de regie voert om partijpolitieke redenen afmaken.”

Het PVV-Kamerlid zegt dat hij Dijksma kent als “een zeer betrokken bewindspersoon met een klein hartje die eerst het noodzakelijke kwaad door deskundigen laat verrichten en dan wel terdege voor de sector opkomt.”

PVDA’er Tjeerd van Dekken zegt dat zijn partijgenoot Dijksma  voor de juiste aanpak kiest. “De H5N8-crisis moet zorgvuldig worden aangepakt, want het is ernstig genoeg.  Oplaat erkent ook dat de staatssecretaris kiest voor de juiste aanpak. Dat is leiderschap dat nodig is.”

De staatssecretaris zelf heeft nog niet rechtstreeks op de uitlatingen van Oplaat gereageerd, maar op andere manieren heeft ze wel laten blijken dat ze meeleeft met de pluimveesector. In een persbericht over de ruiming in Barneveld zegt ze dat de ruiming verschrikkelijk is voor de betrokken pluimveehouders. Via burgemeester Koelewijn liet ze ook aan betrokken inwoners van Kamperveen weten dat ze meeleeft. Ze heeft beloofd betrokken bedrijven te zijner tijd te zullen bezoeken, meldde burgemeester Koelewijn.

Lees het laatste nieuws en achtergronden over vogelgriep

Beheer
WP Admin