PluimveeNieuws

Corridor voor slachtkuikens

Den Haag – Er komt een corridor vanuit het zuidoostelijke pluimveecompartiment naar het westen, om het mogelijk te maken de vleeskuikens te laten slachten.

Dat heeft staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) dinsdag gemeld in de Tweede Kamer.

De regeling wordt getroffen om te voorkomen dat grote welzijnsproblemen ontstaan bij vleeskuikens, die langer dan noodzakelijk in de stal moeten blijven omdat er geen slachtcapaciteit in het zuidoostelijk compartiment is. Het compartiment is ingesteld om de contacten tussen verschillende landsdelen zo veel mogelijk te beperken en daarmee verspreiding van het H5N8-virus in de pluimveehouderij tegen te gaan. Brancheorganisatie Avined heeft bekend gemaakt hoe deze regeling concreet wordt ingevuld. De slachterijen van Miert in Breukelen en Clazing in Zevenhuizen exclusief gaan slachten voor de regio C (De Peel). De slachterijen moeten een dag van tevoren aangeven welke wagens (kentekens) de dieren vervoeren en van welke bedrijven deze afkomstig zijn. Er kan alleen met gestickerde wagens volgens een vaste route (corridor) worden gereden van gebied C naar de slachterij en weer terug. De regeling houdt verder in dat Clazing en Van Miert niet meer mogen slachten voor dieren uit regio A. Deze dieren moeten naar Blokker in Noord-Holland; de slachterij van Plukon.

De staatssecretaris was naar de Tweede Kamer geroepen om antwoord te geven op mondelingen vragen van Marianne Thieme (Partij voor de Dieren) die zegt dat de huidige crisis in feite het gevolg is van een houderijsysteem waarin dieren minder weerbaar zijn. Volgens haar heeft de pluimveehouderij en het ministerie niets geleerd van de uitbraak in 2003.

Dijksma bestrijdt dat. Volgens haar heeft de pluimveehouderij sinds 2003 flinke stappen gemaakt zowel op gebied van dierenwelzijn (afschaffing legbatterij, vermindering aantal ingrepen), als op gebied van de diergezondheid (vermindering antibioticagebruik). Dijksma vindt dat de Partij voor de Dieren in deze crisis wel wat meer compassie mag tonen met de gezinnen die getroffen worden voor de crisis.

Zij wil niet toelaten dat camera’s opnamen maken van het vergassen van de dieren of het ruimen van het pluimvee, zoals Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren voorstelde. “Daar voel ik niets voor”, aldus Dijksma. “Het hele proces is al pijnlijk genoeg.”

Lees alles over de vogelgriep in het dossier

Lees het laatste nieuws en achtergronden over vogelgriep

Beheer
WP Admin