PluimveeNieuws

Extra corridor naar Plukon in Blokker

Den Haag – Om de slachtcapaciteit te vergroten, is zondag een derde slachterij in West-Nederland aangewezen voor de slacht van vleeskuikens uit het Zuiden. Het gaat om slachterij Plukon in het Noord-Hollandse Blokker.

Dat schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma in een brief aan de Tweede Kamer. Onder voorwaarden mogen hier vleeskuikens geslacht worden uit regio C (Zuidoost-Nederland), op maandag, dinsdag en woensdag. Blokker ligt in regio A. De slachterij is bereikbaar via een aangegeven route, een zogeheten corridor.

Hiermee is het aantal slachterijen in regio A waar pluimvee uit regio C mag worden geslacht, gekomen op drie. Eerder al werden slachterijen Clazing in Zevenhuizen en Van Miert in Breukelen aangewezen. Hier mag van maandag tot en met vrijdag pluimvee uit regio C geslacht worden.

De uitbreiding is onder meer nodig omdat de export naar België niet op gang komt, verklaart de staatssecretaris.

De inspectiedienst NVWA houdt samen met politie, douane en Koninklijke Marechaussee toezicht op de naleving van de vogelgriepmaatregelen. In haar brief meldt Dijksma dat onder andere proces-verbaal is opgemaakt wegens overtreding van de regels in verband met compartimentering, het bezoekersverbod en doorvoer via Nederland naar andere landen.

De staatssecretaris meldt verder dat maandag 1 december wordt begonnen met de uitbetaling van de schadeloosstelling voor geruimde dieren aan de getroffen pluimveehouders.

Lees het laatste nieuws en achtergronden over vogelgriep

Beheer
WP Admin