Pluimveehouderij

Nieuws 4331 x bekeken 1 reactie

Extra corridor naar Plukon in Blokker

Den Haag – Om de slachtcapaciteit te vergroten, is zondag een derde slachterij in West-Nederland aangewezen voor de slacht van vleeskuikens uit het Zuiden. Het gaat om slachterij Plukon in het Noord-Hollandse Blokker.

Dat schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma in een brief aan de Tweede Kamer. Onder voorwaarden mogen hier vleeskuikens geslacht worden uit regio C (Zuidoost-Nederland), op maandag, dinsdag en woensdag. Blokker ligt in regio A. De slachterij is bereikbaar via een aangegeven route, een zogeheten corridor.

Hiermee is het aantal slachterijen in regio A waar pluimvee uit regio C mag worden geslacht, gekomen op drie. Eerder al werden slachterijen Clazing in Zevenhuizen en Van Miert in Breukelen aangewezen. Hier mag van maandag tot en met vrijdag pluimvee uit regio C geslacht worden.

De uitbreiding is onder meer nodig omdat de export naar België niet op gang komt, verklaart de staatssecretaris.

De inspectiedienst NVWA houdt samen met politie, douane en Koninklijke Marechaussee toezicht op de naleving van de vogelgriepmaatregelen. In haar brief meldt Dijksma dat onder andere proces-verbaal is opgemaakt wegens overtreding van de regels in verband met compartimentering, het bezoekersverbod en doorvoer via Nederland naar andere landen.

De staatssecretaris meldt verder dat maandag 1 december wordt begonnen met de uitbetaling van de schadeloosstelling voor geruimde dieren aan de getroffen pluimveehouders.

Eén reactie

  • Mozes

    Ik heb de uitzending van Buitenhof gezien. Dijksma kwam goed voor de sector op ondanks dat ze steeds met populistische standpunten werd aangevallen.

    Langere tijd geleden heb ik bij Buitenhof een discussie gezien tussen Louise Fresco en Marianne Thieme. De manier waarop die discussie geleid werd was een schande. Als uitspraken van Louise Fresco iets verder gingen dan het dierpopulistische sentimentniveau werd ze afgekapt en werd de discussie terug gebracht naar het sentimentsniveau van Thieme. De presentator die vandaag het interview leidde kwam ook niet verder dan het dierpopulistische niveau.

Of registreer je om te kunnen reageren.