Pluimveehouderij

Nieuws 5220 x bekeken 28 reacties

CVI traceert potentiële route vogelgriepvirus

Lelystad – Wetenschappers van het Centraal Veterinair Instituut hebben een mogelijke route beschreven hoe het H5N8-virus vanuit Zuidoost-Azië in Europa zou zijn gekomen. Volgens hen zou de grote boosdoener de wintertaling zijn.

Uit waarnemingen van de Vogelbescherming blijkt dat deze eendensoort dit jaar onder andere op meerdere plaatsen bij Alphen aan de Rijn is gesignaleerd, vlakbij het dorp Ter Aar waar de tweede vogelgriepuitbraak werd ontdekt. De wintertaling trekt in het broedseizoen naar Siberië. Hier trekken ook andere watervogels naartoe, onder andere uit Zuidoost-Azië.

Het H5N8-virus is in Zuid-Korea aangetroffen bij wilde vogels, onder andere bij Siberische talingen en bij de wilde eend. Ook is hetzelfde virus aangetroffen bij Fluitzwanen in Japan en in een Duitse wintertaling, die vlakbij de uitbraak in Mecklenburg-Voor-Pommeren werd aangetroffen. Deze vogelsoorten trekken onder andere naar broedplaatsen in Siberië in het broedseizoen. Daar zou volgens de CVI-onderzoekers uitwisseling en verspreiding van het vogelgriepvirus plaatsvinden.

Na het broedseizoen trekken de vogels naar Zuidoost-Azië en Europa om te overwinteren, waar zij mogelijk lokale watervogels besmetten. Op deze manier zou hetzelfde griepvirus in zowel Japan en Zuid-Korea kunnen opduiken als aan de andere kant van de wereld, in Duitsland, Engeland en Nederland.

Laatste reacties

 • gerjan slingenbergh

  Die route was een paar jaar geleden ook al bekend.
  In Nieuw Zeeland komen veel trekvogels rechtstreeks uit China en Azië,
  waarom zouden daar geen AI hebben?

 • Kippenboerke

  Antwoord is heel simpel Slingenbergh; de meeste kippen zitten daar nog op batterij net zoals bij ons toen we nog geen AI kenden. Ben er vorig jaar geweest.

 • yongone

  En waar je niet zoekt of onderzoekt vind je niks

 • Spotvogel

  Pech 1! Er komt niet één wintertaling uit Azie naar ons land en vogels die met een zo toxisch gif zijn gecontamineert KUNNEN zulke afstanden niet eens afleggen. In 1983 en 84 heeft ditzelfde instituut dat toen CI heette al klandestien MKZ in de NoordOostPolder uitgezet en toen wilde ganzen ervan proberen te beschuldigen. :PECH:2 Toen kwam men bij mij terecht en ik verwees vanuit mijn expertise bij het RIN in Leersum naar hun eigen lab. Jaren later kreeg ik gelijk.en toen noemden ze het 'een proefneming'.en ontliepen hun straf. Ik ben wel klaar met dat gajes en ga er op hoog niveau werk van maken!

 • Kippenboerke

  Ik denk dat ze nu allemaal zitten te bibberen Leo!

 • Jan1986

  Misschien nog belangrijker te weten is hoe het in de stal komt. Kan moeilijk al die wilde eenden afschieten ieder jaar!

 • joohoo

  Poep aan je schoen ?? ammehoela , ik denk eerder aan een actiegroep . Het aantal besmette bedrijven is te laag voor oorzaak wilde vogels!

 • kuiken007

  dat cvi is geen wetenschap instituut, maar een stripverhalen schrijf instituut geworden!!!!

 • Spotvogel

  Correctie: ik bedoelde Oost Azie want de oostelijkste Nederlandse wintertaling werd zo'n 1000 km achter de Oeral geschoten. Maar dan zit je nog lang niet in Zuidoost Azie. Dat is hier ruim 20.000 km vandaan!
  Jan 1986: ze vergeten bij het CVI dat wintertalingen voornamelijk moerasvogels zijn die buiten de broedtijd op slikkige watervlakten (bij ons vooral de wadden en de delta) leven een NOOIT in de buurt van stallen komen.
  We zullen zien Kippenboerke, maar van hoogpathogene kippengriep ga je ook flink rillen! ..

 • Spotvogel

  Correctie: ik bedoelde Oost Azie want de oostelijkste Nederlandse wintertaling werd zo'n 1000 km achter de Oeral geschoten. Maar dan zit je nog lang niet in Zuidoost Azie. Dat is hier ruim 20.000 km vandaan!
  Jan 1986: ze vergeten bij het CVI dat wintertalingen voornamelijk moerasvogels zijn die buiten de broedtijd op slikkige watervlakten (bij ons vooral de wadden en de delta) leven een NOOIT in de buurt van stallen komen.
  We zullen zien Kippenboerke, maar van hoogpathogene kippengriep ga je ook flink rillen! ..

 • crisismanager

  oh joohoo jij denkt toch ook in zo'n richting.ik snap nog steeds niet dat er geen enkel uitloopbedrijf getroffen is afgelopen weken.nogmaals een boer met poep aan z'n schoen zou zo'n hele stal besmetten en 12000 hennen ontwijken elk poepje van bovenaf.ik geloof het niet en het gaat er niet in,en ik weet er ook geen theorie voor

 • J@gertje

  Leo, neem de moeite eens om onderstaande link door te lezen.
  Misschien gaat er bij jou een lampje branden.....
  http://www.roosvonkblog.nl/narcisme/

 • johannesspook

  Deze virus kan ook via dak tot dakgoot toe naar binnenwaaien via regen.
  Dus ook alle daken en goten goed ontsmetten.

 • bankivahoen

  #7 en #11, ook ik sluit dat niet uit , er is een grote hetze bezig in dit land tegen elke vorm van dierhouderij. Denk eens goed na wanneer dit weer aktueel is geworden dit jaar !! Hoor de reacties van wd en de mevr. van de dierenpartij eens aan over de recente uitbraak van AI en denk daar eens goed over na.
  Ook stalbranden komen meer en meer voor , oorzaken ??? Hoor het relaas van de varkensboer uit Oirschot die pas nog 'aan de beurt ' is geweest . In en intriest! Zelfs op Foodlog is deze optie genoemd als mogelijke oorzaak van AI .

 • crisismanager

  het is heel erg dat je zoiets moet denken, maar als je het verleden van deze actiegroepen bekijkt weet je dat ze voor niets terugdijnzen en het gaan ook niet allemaal plots engeltjes geworden zijn.ze hebben nog altijd dezelfde extreme gedachtengang over de veehouderij.

 • Henk j

  Het is net als bij radar met die zielige kalfjes bij de koe ook zon programma antie boeren

 • Jan1986

  Zouden muizen en ratten het ook niet mee kunnen nemen de stal in? Weet niet of dat kan maar er loop altijd wel eens wat rond! Flink gif stroeien zit er natuurlijk niet in ivm wetgeving maar ja! Je kan niet altijd legaal te werk gaan!

 • leo,s vriend

  Leo, grote onzin, wintertalingen vliegen ook over stallen en zitten nu geregeld hier in de buurt in kleine poeltjes en slootjes vlak bij stallen.

 • Spotvogel

  Dan woon je in een mooi gebied vriend, want in 95% van ons agrarisch buitengebied is al tientallen jaren geen wintertaling meer te zien. Alleen nog in ondiepe laagveensloten in West Nederland en rondom het IJsselmeer. Maar wat zegt het helemaal dat ze over stallen vliegen. Bij Hekendorp en Ter Aar vliegen dagelijks honderden landende airliners vanuit besmet Aziatisch gebied over, boordevol virus aan het landingsgestel. Ga daar maar eens onderzoek aan doen!

 • gerjan slingenbergh

  @Kippenboerke En in China en Azië hebben ze zeker allemaal buiten lopende en biologische kippen.

 • PetervanKempen

  @Spotvogel, of blijkbaar Leo: Je bent jezelf aan het overschreeuwen. De wintertalingen uit zuidoost azie ontmoeten in de winter boven in Siberie hun trekgenoten die uit west europa komen. Ik vind het jammer dat je ondanks je feilloze onderzoek gewoon uit je nek staat te lullen. Bovendien is eenvogel die besmet is ook met hoogpathogeen vogelgriep vaak rsistent en dan valt ie echt niet doord uit de lucht , hoor! Jij aangifte doen tegen onderzoekinstituten omdat die je dierbaare gansjes de schuld geven, ik volg de krant, en ben heel benieuwd!Volgens mij ben je zo verblind door je idee dat je het allemaal weet dat je vergeet dat een landingsgestel ingetrokken wordt, en dat een vliegtuig zo verrekte koud wordt met zoveel wrijving door de hoge snelheid dat die echt geen virus brengers zijn. Hou jij nu eens op met je troetelganzen vliegtuigen uit de lucht te halen en ga realistisch worden, dan bereik je wellicht dat er naar je geluisterd wordt! Ik zie in Friesland ook wel wintertalingen want die soort is echt niet met uitsterven bedreigd (zoals jullie telkens doen voorkomen) en die komen overal in nat nederland. Ik snap je angst dat als ganzen en trekvogels een dodelijk virus gaan overvliegen via de Flyways, is het snel gedaan met 5 keer zo veel wintergasten als ooit in EU verband was afgesproken.

 • koestal

  wetenschappers hebben het navigatiesysteem van de vogels ontcijferd

 • Spotvogel

  Peter ik schreeuw NOOIT! Enig idee hoe koud het in de winter 'boven siberie is'? Begin maar bij -40! Alle vogels uit die regio trekken vanaf half augustus weg. De oostelijke 'waterscheiding' ligt in het Lenabekken en die vogels gaan naar Japan, Korea, China en op beperkte schaal zuidelijker. De westelijke waterscheiding llgt tussen Jenissei en Chatanga en kent twee trekbanen. eentje gaat zuidoostwaarts over Bajkalmeer en Ulanbatur via de Gobi in Mongoilie naar Midden en Oost China en de andere gaat westwaarts en reikt tot in West- en Zuid Europa. Midden Siberie is viermaal zo groot als heel Europa dus als je een besmettingskansberekening maakt dan kom je op 1 op de vele miljarden. Niet bepaald aannemelijk dunkt me

 • red

  We hebben dit jaar veel meer muizen dan andere jaren 2003 ook.

 • agro1

  met zoveel beesten, wild, uitloop of binnen, breekt er nu eenmaal zo af en toe een ziekte uit. tant pis....

 • agratax2

  Waar het virus vandaan komt is een vraag, De andere vraag is Hoe komt het virus in de gesloten stallen. Terwijl iedere pluimveehouder zich, zeker nu, aan de hygiene protocollen houdt. Zouden de luchtinlaten of plaagdieren een oorzaak kunnen zijn? Of moeten we denken in complot theorieen?

 • Spotvogel

  Jawel agratax maar dan vanuit de overheid die kennelijk in dit deel van het groene hart snode plannen aan het uitbroeden is. Want anders zouden er immers ook in Ronde Venen, Lopiker- en Krimpenerwaard en Alblasserwaard al uitbraken zijn. Die Kamperveengevallen waren duidelijk een afleidingstactiek.
  Overigens vreten veldmuizen en ratten wel droge ganzenkeutels en zwanendrollen en die knagers kunnen makkelijk in stallen komen. Dat is de enige natuurlijke optie die mij aannemelijk lijkt maar daar wordt geen onderzoek aan gedaan vanwege de indianenverzinsels over trekvogels. .

 • PetervanKempen

  Gevonden uitwerpselen met hoogpathogeen virus vind ik geen indianen verhalen. Overigens indianen? Lees eens over Canada..................besmette wilde vogels en uitbraken all over the place.

Laad alle reacties (24)

Of registreer je om te kunnen reageren.