PluimveeNieuws

‘Bevoorrading supermarkten wél in gevaar’

Doetinchem – De bevoorrading van supermarkten met eieren komt wel degelijk in gevaar vanwege de huidige standstill. Dat zegt Hubert Andela, voorzitter van de Anevei.

Hij reageert daarmee op de berichten van het CBL waarin wordt gesteld dat er voldoende voorraad is.

Volgens de Vereniging van Nederlandse Eierhandelaren is de aanvoer van eieren naar de pakstations aanstaande maandag sowieso lager, ook al wordt het vervoersverbod morgen opgeheven.

In de 36 uur na de standstill van afgelopen maandag en dinsdag is de achterstand niet volledig weggewerkt volgens Andela. Dat gegeven, in combinatie met de huidige standstill, zorgt ervoor dat de voorraden snel opdrogen. In Nederland worden wekelijks 200 miljoen eieren van legbedrijven naar pakstations getransporteerd.

Het importeren van eieren uit andere landen in de EU om aan de vraag te voldoen –zoals het CBL stelt-  is volgens Andela slechts beperkt mogelijk. “Nederland is een echt scharreleierenland. Deze eieren zijn slechts in beperkte mate in het buitenland te verkrijgen. Vaak wordt er nog met systemen gewerkt, die niet kunnen worden aangemerkt als scharrelhouderij. De eieren uit deze systemen kunnen niet als scharrelei worden verkocht.”

Lees alles over de vogelgriep in het dossier.

Beheer
WP Admin