Pluimveehouderij

Nieuws 1872 x bekeken

Beperkte symptomen bij vogelgriep

Den Haag - De symptomen van het vogelgriepvirus dat deze week op twee pluimveebedrijven werd aangetroffen, zijn heel beperkt.

Dat zegt dierenarts Paul Leijs van de NVWA. Hij is als dierenarts betrokken bij de bestrijding van de vogelgriep. De dieren lijken lange tijd gezond. Het begint met enkele dode dieren, daarna vallen er snel meerdere dieren dood neer. De incubatietijd van het hoogpathogene vogelgriepvirus H5N8 is maar enkele dagen, hooguit zeven tot tien.

Uit het feit dat het virus tot nu toe vooral heeft toegeslagen op bedrijven zonder uitloop, zijn volgens de dierenarts nog geen conclusies te trekken. "Daarvoor is het nog te vroeg", zegt Leijs. Er wordt onderzoek gedaan naar de herkomst van het virus en de mogelijke verspreidingsroutes.

De NVWA concludeert wel dat alle besmette bedrijven in de omgeving van waterrijke gebieden liggen. Wilde vogels worden onderzocht.  Tijdens de informatiebijeenkomst in Nieuwveen werden vragen gesteld over de vele ganzen die in natuurgebieden in het gebied zitten. "Ik durf niet te zeggen of ganzen de oorzaak zijn", aldus de dierenarts.

Leijs roept veehouders op bij verdenkingen zo snel mogelijk de dierenarts te waarschuwen om het virus zo snel mogelijk te traceren. Daar stuurt het vergoedingensysteem van de NVWA ook op aan. Bij een ruiming krijgen pluimveehouders voor dode kippen geen vergoeding, zieke kippen worden voor 50 procent vergoed en gezonde kippen worden volledig vergoed bij ruiming. "Als een veehouder een verdenking niet meldt en het bedrijf blijkt toch besmet, krijgt hij bij ruiming de dieren niet vergoed uit het Diergezondheidsfonds", legt een woordvoerder van de NVWA uit.

Of registreer je om te kunnen reageren.