PluimveeNieuws

BMC mag mest uit eigen opslag halen

Moerdijk – De mestverbrandingsinstallatie BMC in Moerdijk heeft ontheffing gekregen om mest die het in opslag heeft in Heijningen te vervoeren naar de elektriciteitscentrale. Daarmee is de dreigende stillegging voorkomen. Met de voorraad mest bij de centrale, aangevuld met houtsnippers, kon de installatie tot en met zondag aan de gang worden gehouden. Met de 10.000 ton pluimveemest uit Heijningen kan BMC ongeveer een week vooruit.

Het ministerie van EZ heeft BMC ontheffing verleend om onder strikte voorwaarden de mest te vervoeren vanuit Heijningen naar Moerdijk, een afstand van zo’n 20 kilometer. In gesloten en gedesinfecteerde vrachtwagens en volgens een vastgestelde route. Na het verkrijgen van de ontheffing, donderdag aan het eind van de middag, kwam ’s avonds het mesttransport op gang.

Operationeel manager Luc Westdorp hoopt dat voordat de mest uit Heijningen zondag over een week is verwerkt, de transportbeperkingen versoepeld zijn en mesttransport van pluimveebedrijven weer is toegestaan. Zodat ook de mestdruk op pluimveebedrijven kan worden verlicht.

Eerder deze week bepleitte Ad van Schijndel, directeur van Orgafert dat de mesttransporten van pluimveebedrijven naar BMC regelt, dat mesttransporten van pluimveebedrijven zonder pluimvee naar mestverwerkingsbedrijven zou worden toegestaan.

Lees het laatste nieuws en achtergronden over vogelgriep

Beheer
WP Admin