Pluimveehouderij

Nieuws 2964 x bekeken 2 reacties

Afwaardering 30 miljoen broedeieren vergoed

Een gezamenlijke lobby van Avined, LTO/NOP en kring fokkers en kuikenbroeders heeft het ministerie van Economische Zaken kunnen overtuigen van de noodzaak tot het vergoeden van de afwaardering van ruim 30 miljoen broedeieren en vernietigde broeduitkomsten.

De afgelopen twee dagen zijn kuikens door het verbod op herbevolken van stallen vernietigd. De kosten van de tegemoetkoming komen ten laste van het Diergezondheidsfonds (DGF).

Voorzitter Anton Butijn van de kring fokkers en kuikenbroeders reageert opgelucht: "Het niet kunnen inleggen van de broedeieren en het vernietigen van broeduitkomsten wordt gezien als bestrijdingsmaatregel voor de verdere verspreiding van AI. Dat is ondanks alle ellende een mooie opsteker voor de korte termijn, maar willen we de economische vervolgschade beperken, dan moeten we zo snel mogelijk af van de compartimentering en het verbod op herbevolken van stallen. Onze kuikens hebben drie weken in de broedmachine in quarantaine gezeten en vormen dus geen risico.''

Broederijen en vermeerderingsbedrijven krijgen een schadevergoeding voor de broedeieren en eendagskuikens die zij tijdens de periode van de landelijke standstill en de overgang naar de regionale aanpak (donderdag 20 november – zaterdag 29 november, tien dagen) niet op de Nederlandse markt kwijt konden. De omvang van deze schade zal worden vastgesteld door een taxateur van RVO.nl. De vergoeding geldt niet voor eieren of kuikens die voor de export bestemd waren.

LTO/NOP voorzitter Eric Hubers stelt dat één probleem nu in de kiem is gesmoord, maar dat het leed nog niet geleden is. "Elke dag dat de compartimentering en het herbevolkingsverbod voortduurt, komen er meer knelgevallen.'' Een dreigend probleem wordt de verwerking van uitgelegde hennen en het niet kunnen verplaatsen van opfokhennen. De enige slachterij voor uitgelegde hennen in Nederland in Dronrijp heeft een te lage capaciteit en de export naar België ligt geheel stil. Volgens Hubers is daar onvoldoende over nagedacht. "Omdat we de stallen niet leeg krijgen én omdat we niet mogen herbevolken, ontstaan overal stuwmeren. Van te slachten dieren naar opfokdieren naar eendagskuikens.'' Hij is wel blij dat er nu wel een regeling is getroffen voor de vleeskuikens, die via speciale corridors vanuit Zuid-Nederland mogen worden afgevoerd naar slachterijen in het westen.

Dijksma zei woensdagavond dat de gehele pluimveesector hard wordt getroffen. "Voor broederijen en vermeerderaars in het bijzonder." Volgens haar kan met de nu getroffen vergoedingsregeling "de pijn voor de ondernemers worden verlicht, al zal de overheid nooit alle economische schade als gevolg van vogelgriep kunnen vergoeden. Daarom doe ik er alles aan om de vogelgriep zo snel mogelijk te bestrijden."

Laatste reacties

 • Broederijbrok

  Beste Fabian,
  Drie letters vergeten?

 • jehanvankroaks

  Vergeten ?
  mwoa ik denk het niet......

  Ik denk eerder aan arrogantie .......


Of registreer je om te kunnen reageren.