Pluimveehouderij

Nieuws 3043 x bekeken 2 reacties

Verschillen in optreden inspecteurs NVWA

Amerongen - Er zitten grote verschillen in het optreden van de verschillende inspecteurs van de NVWA bij de bedrijven.

Die bekentenis deed Inspecteur Generaal Harry Paul van de NVWA in zijn toespraak voor de ledenvergadering van de Nepluvi in Amerongen. Het was de laatste ledenvergadering onder leiding van voorzitter Jan Odink, die per 1 januari met pensioen gaat.

Harry Paul onderkent dat de verschillen in het optreden van inspecteurs tot grote irritatie kan leiden voor de bedrijven. De NVWA werkt dan ook hard aan een grotere uniformiteit in het optreden van de inspecteurs. De dienst ontwikkelt daartoe verkorte inspectielijsten en een mobiele app, waarmee de inspecteurs duidelijker en eenduidige keuzes kunnen maken in voorkomende situaties.

De NVWA streeft naar risicogericht toezicht, waarbij ook rekening gehouden kan worden met de private kwaliteitssystemen zoals IKB en andere controlesystemen. Probleem is echter dat veel van de certificaten en diploma's waarmee bedrijven schermen in de praktijk niet altijd evenveel waard zijn. "Bij het paardenvleesschandaal kwamen we bij bedrijven waar de gang vol hing met certificaten, maar waar dus toch veel mis was", aldus Paul.

Paul meldde verder dat hij er naar streeft om de toezichtsfunctie en de keuringstaken van de NVWA verder uit elkaar te halen, om te voorkomen dat de dienst in spagaatsituaties terechtkomt bijvoorbeeld bij exportcertificering.

Laatste reacties

  • koestal

    meten met diverse maten

  • info382

    dat is heel mooi een app maar zolang er bij de nvwa nog dierenartsen rond lopen die van de praktijk helemaal niets kennen zal het bedrijfsleven zich hier aan blijven ergeren . en dan nog maar niet te praten over de belachelijke tarieven die vele malen hoger liggen dan in de eu landen om ons heen . ga zo door ambtenaren !!!

Of registreer je om te kunnen reageren.