PluimveeNieuws

Veel gemor op LIV over verbod stroomdraden

Hoe legkippen te managen zonder gebruik van stroomdraden was het meest besproken onderwerp door legpluimveehouders op de LIV in Hardenberg deze week.

Er was veel kritiek op het verbod op gebruik van stroomdraden dat de Duitse controleorganisatie KAT begin dit jaar afkondigde. Veel pluimveehouders zien geen kans om zonder gebruik van stroomdraden buitennesteieren en troepen te voorkomen. “Ik moet lijdzaam toezien hoe ik procenten dieren verlies”, zei een legpluimveehouder tegen een verkoper van jonge hennen. Om vervolgens te vragen: “Doen jullie kippen dat ook?”

Pluimveehouders vragen zich af of het verbieden van stroomdraden dierenwelzijn is als het leidt tot uitval van dieren door troepen.Er gaan stemmen op om tegengas te geven aan KAT tegen het verbod op gebruik van stroomdraden. En om te pleiten voor het toestaan van stroomdraden tot 30 weken leeftijd van de hennen. De controleorganisatie laat momenteel veel controleren op naleving van het verbod.

Flubberende slangetjes: alternatief voor stroomdraden

MS Schippers kreeg op de LIV-beurs in Hardenberg veel belangstelling voor de MS Jet Stream, een alternatief voor stroomdraden, naar een idee van de Brabantse legpluimveehouder John Duis. De Jet Stream blaast met tussenpozen lucht door dunne slangetjes die daardoor heen en weer ‘flubberenʼ, wat tot een schrikreactie bij de kippen leidt. En zo buitennesteieren en troepen tegengaat.

Per stal is één hoofdkast nodig en meerdere kleine regelkastjes (à €175) met blaasunit, al snel een stuk of twaalf. Met het regelkastje is de duur, de druk en de frequentie van de luchtstootjes in te stellen. Er moet een ringleiding met stroom en lucht door de stal gelegd worden waarop de blaasunits kunnen worden aangesloten.

Volgens Ruud Rutten, divisiemanager pluimvee bij MS Schippers, waren de reacties en interesse op de beurs overweldigend: “Want iedereen is zich er wel van bewust dat er een alternatief voor stroomdraden nodig is. Sommige pluimveehouders denken zeker te weten dat dit gaat werken, anderen denken dat een uitbreiding met stukjes ijzer of belletjes aan de luchtslangetjes nodig is om gewenning door de kippen tegen te gaan”, aldus Rutten.

MS Schippers heeft twee bedrijven die de Jet Stream testen. En een andere pluimveehouder test het systeem in zijn stal met meerdere blaasunits aan één blaaskast.

Beheer
WP Admin