PluimveeNieuws

Trekvogels brengen vogelgriep niet mee

Wageningen – Trekvogels brengen geen vogelgriep naar Nederland, maar lopen dat juist hier op. Dat blijkt uit onderzoek van Jacintha van Dijk van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO), die hier woensdag op promoveert.

Van Dijk richtte zich in haar onderzoek op de wilde eend, omdat deze vogel in vergelijking met andere (water)vogels het vaakst besmet is met vogelgriep. De trekkende eenden brengen het virus zeer waarschijnlijk niet mee, maar lijken vatbaarder voor de in Nederland aanwezige virussen dan de Nederlandse eenden. Bij de wilde eenden is sprake van twee griepgolven per jaar, blijkt uit het onderzoek. Het gaat om een zomerpiek onder veel jonge dieren en een najaarspiek die gelijktijdig optreedt met de aankomst van trekkende eenden in Nederland. Door een jaar lang wilde eenden te vangen met een kooi konden de onderzoekers vaststellen of deze besmet waren en waar ze vandaan kwamen.

Van Dijk schetst dat de wilde eenden als drager weinig last hebben van het virus. Volgens haar vertonen ze geen symptomen van vogelgriep en gaan ze er ook niet dood aan. Van nature dragen eenden – en andere watervogels – een milde vorm van het virus met zich mee. Het risico is echter dat deze bij pluimvee ontwikkelen tot een hoog-pathogene griep, die ook voor mensen gevaarlijk kan zijn.

Het blijft onduidelijk hoe pluimvee aangestoken wordt met vogelgriep. Eenden zijn in het najaar besmet met het virus, terwijl de pluimveehouderij juist in het voorjaar kampt met vogelgriep.

Voorafgaand aan de promotie van Van Dijk vindt dinsdag in Wageningen een symposium plaats over de ecologie van infectieziekten zoals vogelgriep, met als spreker onder meer Ab Osterhaus.

Beheer
WP Admin