Pluimveehouderij

Nieuws 1697 x bekeken 1 reactie

Tot vijftien keer meer stof in volièrestal

Merelbeke - In een volière is tot vijftien keer meer stof aanwezig dan in een verrijkte kooi.

Dit blijkt uit een onderzoek van het Belgische Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO). De hoge blootstelling aan stof kan bij de pluimveehouder zorgen voor irritatie van de luchtwegen, klaring van de longen en een verhoogde kans op infecties. Stofmaskers zijn enkel een tijdelijke oplossing.

De oplossing lijkt te liggen bij stofreductie door ionisatie. Bij deze techniek worden elektrisch geladen staven opgehangen. De elektrische lading trekt het stof naar de staven. Vervolgens worden de staven regelmatig gespoeld. De resultaten van een kleinschalige proef zijn positief. Momenteel voert het instituut een grootschalige proef uit. Indien de techniek niet aanslaat op grote schaal, kan de oplossing nog even op zich laten wachten, aldus een onderzoekster van het Proefbedrijf.

Eén reactie

  • crisismanager

    zoveel stof is toch allemaal niet zo erg.ik bedoel het is maar een pluimveehouder hoor.als er nou uit een onderzoek zou komen dat het schadelijk is voor de kip,hebben we weer een mooie investering in ionisatie in het vooruitzicht.en ik dacht dat de kostprijs van ionisatie zoveel was per hen,dat je beter je scharrel of voliereinrichting eruit flikkert en verrijkte kooi zet ( is ook stofreductie)

Of registreer je om te kunnen reageren.