Pluimveehouderij

Nieuws 1860 x bekeken laatste update:28 okt 2014

Pluimveebestuurders vragen aandacht van Schreijer

Haps – LTO/NOP-bestuurders hebben bij CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik aandacht gevraagd voor enkele actuele onderwerpen in de legsector. Dit gebeurde maandagochtend in het Brabantse Haps op het legpluimveebedrijf van Hugo Bens, leghennenhouder en LTO/NOP-bestuurder.

Schreijer had zelf om het bedrijfsbezoek gevraagd om geïnformeerd te worden over actuele pluimveezaken. Ook Bens' collega-LTO/NOP-bestuurders Eric Hubers, Jos Mans, Jan Willem Lagerweij en bestuurslid Peter van Agt waren erbij aanwezig.

De pluimveevoormannen spraken met Schreijer onder meer over de import van eieren en eiproducten in de Europese Unie van daarbuiten die niet zijn geproduceerd volgens de wettelijke eisen waaraan de productie binnen de EU moet voldoen. Aanleiding vormt de import van Oekraïense legbatterij-eieren in Europa, die deze of komende maand zal beginnen. Tussen de EU en Oekraïne zijn handelsafspraken gemaakt over eieren die vrijwel zonder heffing Europa mogen binnenkomen. De pluimveebestuurders zijn fel tegen die importen gekant, want de productie van legbatterijeieren is in Nederland en Europa al sinds 2012 verboden. Bens: ,,De EU stelt eisen aan de productiewijze van eieren in de EU, maar laat wel ruimte om eieren toe te laten die niet volgens die eisen zijn geproduceerd toe.''

Ook vroegen de bestuurder om binnen de besprekingen van wereldhandelsorganisatie WTO de productiewijze van eieren mee te nemen. Bens: ,,Willen we binnen Europa duurzaamheid en dierenwelzijn van leghennen toekomstbestendig maken, dan moet je de productiewijze verankeren in handelsovereenkomsten.''

Andere gespreksonderwerpen waren de handhaving van het verbod op de productie in traditionele kooien binnen de EU door de oprichting van een Europese autoriteit/toezichthouder voor dierenwelzijn, verruiming van de regels voor gebruik van diermeel in diervoeders, het meer afstemmen van de inrichting van kippenuitlopen op de wensen van het dier en de mogelijkheid uitloopkippen in vogelgriep-risicovolle perioden tijdelijk op te hokken. Tot slot werd aandacht gevraagd voor de verschillen tussen Nederland en Duitsland in btw-tarieven en landbouwregeling, die Duitse boeren een concurrentievoordeel van enkele procenten kan opleveren ten opzichte van Nederlandse agrariërs.

In de middag bezocht Schreijer-Pierik met haar CDA-collega Jeroen Lenaers een varkensbedrijf in het Limburgse Montfort om te praten met varkenshouders uit de omgeving en met de LLTB over de mestproblematiek, de Russische handelsboycot, de Afrikaanse varkenspest en – vanwege de historisch lage varkensprijs - een toekomstvisie voor de sector.

Vanavond bezoekt Schreijer-Pierik de landbouwavond van het CDA in het Brabantse Drimmelen, waar zij in debat zal gaan met ZLTO en met bestuurders van de lokale CDA-fractie over de toekomst van het platteland en het belang van familie- en gezinsbedrijven. Ook zal zij spreken over de rol van de EU voor de land- en tuinbouwsector.

Foto

  • Pluimveebestuurders vragen aandacht van Schreijer
  • Pluimveebestuurders vragen aandacht van Schreijer
  • Pluimveebestuurders vragen aandacht van Schreijer
  • Pluimveebestuurders vragen aandacht van Schreijer
  • Pluimveebestuurders vragen aandacht van Schreijer

Of registreer je om te kunnen reageren.