PluimveeNieuws

Jumbo-standaard overwegend positief ontvangen

Someren – Een verrassende ontwikkeling. Zo noemt Jan Verhoijsen, voorzitter kring vleeskuikenhouders van LTO-NOP, de Nieuwe standaard Kip van Jumbo.

“We waren niet op de hoogte, dat Jumbo hiermee bezig was. De consument zal het bestaansrecht bepalen, de vraag is hoeveel die meer wil betalen”, aldus Verhoijsen. “Uit oogpunt van welzijn is het voor de kip positief. Maar op andere duurzaamheidsaspecten scoort dit product minder goed”, zo stelt Verhoijsen. Hij wijst er op dat de lagere bezettingsgraad tot gevolg zal hebben dat de stookkosten hoger zullen worden (hogere CO2 uitstoot). Ook de voerconversie pakt minder goed uit. daardoor wordt de totale CO2-footprint minder goed. Verhoijsen noemt dat een tegenstrijdige ontwikkeling.

Voorzitter Jan Odink van Nepluvi, de organisatie van pluimveeslachterijen, noemt de stap van Jumbo een positieve ontwikkeling. “Het is een goede zaak dat verschillende partijen verschillende concepten ontwikkelen en elkaar beconcurreren en met een eigen verhaal komen.” Wel wijst Odink erop dat een goede borging en controle van de producten noodzaak is. “De consument moet de zekerheid hebben dat hij ook echt krijgt wat hem wordt voorgespiegeld.”

Ook Jan Brok, secretaris van de NVP, laat zich in vergelijkbare bewoordingen uit. “De marktvraag is sturend en leidend. Pluimveehouders kiezen vrij of ze wel of niet voor zo’n partij gaan produceren.”

Beheer
WP Admin