Pluimveehouderij

Nieuws 1174 x bekeken

Europese export pluimveevlees zwakt af

Brussel - De Europese export van pluimveevlees naar derde landen is tot en met augustus van dit jaar 1 procent groter dan over dezelfde periode vorig jaar.

De exportgroei van pluimveevlees naar derde landen zwakt af. Tot en met juli was de export naar derde landen 2,5 procent groter dan vorig jaar over dezelfde periode.

Het is vooral de export naar Zuid-Afrika die afvlakt. Dat is vooral het gevolg van de grotere importheffing die Zuid-Afrika hanteert sinds begin juli. Die grotere heffingen gelden vooral voor vlees van Nederlandse, Duitse en Britse herkomst. De exporten uit deze drie genoemde landen naar Zuid-Afrika zijn dan ook sterk verminderd.

De tweede oorzaak voor de afvlakkende export is Rusland. Tot en met juli exporteerde de EU 23 procent meer kippenvlees dan vorig jaar naar Rusland. Een maand later is dat percentage afgenomen tot 9 procent. In juli exporteerde Rusland slechts 2.708 ton vlees. Een en ander is een rechtstreeks gevolg van de Russische boycot van vlees uit de EU naar aanleiding van de problemen in Oekraïne. Bovendien voert Rusland al jaren een politiek om zoveel mogelijk zelfvoorzienend te worden voor pluimveevlees.

De Europese import van pluimveevlees is tot en met augustus van dit jaar 1,7 procent groter. De EU importeerde tot en met augustus 558.590 ton vlees. Grootste leveranciers zijn Brazilië en Thailand met respectievelijk 340.724 ton en 163.712 ton vlees. Opvallend is dat Oekraïne goed is voor 1,7 procent van de import met een hoeveelheid van 9.575 ton vlees. Vorig jaar exporteerde dit land 276 ton vlees naar de EU. Oekraïne heeft afspraken met de EU over een quotum van 36.000 ton pluimveevlees.

Of registreer je om te kunnen reageren.