Pluimveehouderij

Nieuws 2184 x bekeken 7 reacties

Alleen minder hennen zorgt voor hogere eierprijs

Voorthuizen - Minder hennen in de EU is de enige structurele oplossing voor de financieel slechte situatie in de leghennenhouderij. Dit stelde Jeroen van den Hurk, sectormanager pluimvee Rabobank Nederland, woensdagavond tijdens een bijeenkomst van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouderij (NVP) voor legpluimveehouders.

De deze zomer ingezette daling van de voerkosten, die volgens hem zal doorzetten, is het enige dat op korte termijn enige verlichting brengt. Op opmerkingen vanuit de zaal dat gezocht moet worden naar meer afzet, ook buiten de EU, antwoordde hij dat afzet buiten de EU geen structurele oplossing is, omdat dit waarschijnlijk te weinig opbrengt.

Afhankelijkheid

Van den Hurk schetste de afhankelijkheid van Nederland van Duitsland, waar 53 procent van de in Nederland geproduceerde eieren naartoe gaat. Nederland was ingesprongen op de lagere eierproductie in Duitsland toen het land zich voorbereidde op het Duitse kooiverbod. Maar na die dip begin 2010 is de eierproductie er boven verwachting fors gestegen, ten koste van eierimporten uit Nederland. Van den Hurk schetste het scenario dat er tot 2018 nog eens 1,2 miljard Nederlandse eieren minder naar Duitsland kunnen gaan, met als gevaar 10 procent krimp in de omvang van de Nederlandse legsector.

Overaanbod

Het huidige overaanbod van eieren is het gevolg van te veel kippen. En omdat er in de EU enkele jaren geleden fors is geïnvesteerd in de omschakeling van kooi naar diervriendelijker huisvesting – volgens Van den Hurk ongeveer €4 miljard in de hele EU – verwacht hij dat het hoge aantal hennen niet snel zal verminderen. ,,Hoge financieringsniveaus houden het aanbod hoog. Het kernprobleem is structureel: te hoge vaste lasten stimuleren de productie.''

Van den Hurk voorziet dat de eiersector voor een langere periode met lage marges kan kampen. ,,'t Zal me niet verbazen als er nu een situatie ontstaat als in de jaren na de vogelgriep in 2003, toen we enkele jaren een verstoorde marktsituatie hadden met benedengemiddelde voerwinsten.''

Concurrentiekracht

Meer focus op eiproducten kan volgens Van den Hurk bijdragen aan een betere eierprijs, maar de markt voor eiproducten is volgens hem moeilijk. Onder de huidige marktomstandigheden is efficiëntie en concurrentiekracht belangrijker dan ooit tevoren. Dat zal leiden tot verdere schaalvergroting, aldus de Rabobank-man.

Zijn adviezen voor individuele ondernemers, op bedrijfsniveau: breng tijdig uw financiële positie beeld en speel open kaart met ketenpartners, stel uw bedrijfsstrategie op en houdt daaraan vast, sta open voor verandering, bijvoorbeeld voor samenwerking in de keten, want die zal toenemen.

NVP en NOP zouden een sectorvisie moeten opstellen, met ontwikkelingen en verwachtingen op de langere termijn. ,,Daar kunnen zij hun leden mee ondersteunen om strategische keuzes te maken.''

Laatste reacties

 • koestal

  Voor varkens geld hetzelfde met het vlees ,het is gewoon de wet van vraag en aanbod,dan maar eerst economie studeren , als men het niet begrijpt

 • crisismanager

  moet net iemand zeggen die in 2015 dezelfde weg opgaat.ik mag uit jou gebruikersnaam toch uitmaken dat jij een koestal hebt.

 • Cokie

  Minder rabobank is nog beter voor de sector. Waardeloze bank!! De mond vol van samen maatschappelijk verantwoord ondernemen en ondertussen de libor rente manipuleren, een anabolen wielerploeg financieren enz. enz. Daar wil je als fatsoenlijk mens toch niets mee te maken hebben.

 • Cokie

  En speel vooral openkaart met je ketenpartners, eierhandelaar, dan ben je binnenkort loonslaaf. Mijn advies als je onder water staat met je bedrijf, pak wat je pakken kan en laat de bank verrekken.
  Kap ermee het wordt toch nooit meer wat, een paar jaar schuldsanering met een dik gevulde ouwe sok is best te doen en dan ben je vrij, eindelijk verlost van al die parasieten van al die profeten die je al decennia lang geadviseerd hebben wat je moest doen, en zie wat het je gebracht heeft. Er zijn toch zoveel aangenamere dingen in het leven dan de hele week tussen de kippen zitten. Mijn opa zei het vroeger al, wat moet je toch met kippen die krabben alleen maar achteruit.

 • Fermer

  Of je het redt of niet als boer heeft tegenwoordig niks meer te vakkennis en hard werken, maar meer met politieke willekeur en of je bedrijf niet nog eens weggekocht zal worden. Sterkte cookie.

 • zon

  Ben het helemaal met #4 eens.
  Ga niet teveel open kaart spelen.
  Als ze in de gaten hebben dat je het moeilijk hebt dan ga je eraan.


 • red

  Wat nog beter is de regels versoepelen om banken te stichten om zo de concurentie op de geld markt een positieve draai te geven (concurentie)
  Meer banken goedkoper geld minder bonnusen.
  Zo lang het je zelf niet raakt is het makkelijk roepen!!!!!!!!!!!!!
  Echte oplossingen heeft hij ook nog nooit gehad.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.