Pluimveehouderij

Nieuws 5633 x bekeken 46 reacties

Oekraïense eieren hoeven niet te voldoen aan EU-eisen

Eieren en eiproducten die Oekraïne naar de EU exporteert hoeven, ondanks het oprichten van een vrijhandelsakkoord tussen Oekraïne en de EU, niet te voldoen aan de hoge EU-eisen voor dierenwelzijn. Daaraan moeten de in de EU geproduceerde eieren wél voldoen.

Dat schrijft de Europese Commissie in een brief aan Euwep, de organisatie van EU-pakstations en eierhandelaren, in antwoord op een brief die de Euwep in juli stuurde aan de Commissie.

Volgens officiële handelsakkoorden kan de EU de dierwelzijnseisen voor legkippen niet opleggen aan derde landen. In het gesloten handelsakkoord met Oekraïne, dat nog niet geratificeerd is, staat geen tijdslimiet voor het ʼbij benaderingʼ overnemen van de Europese regels inzake dierenwelzijn. Zolang  Oekraïne die Europese productie-eisen niet heeft overgenomen, gelden dezelfde eisen als voor andere derde landen.

Oekraïne moet binnen drie maanden na het ingaan van het akkoord een plan voorleggen met een allesomvattende strategie voor fytosanitaire reglementen. Omdat de in Oekraïne geproduceerde eieren nu niet voldoen aan de fytosanitaire eisen die de EU stelt (met name op gebied van salmonellabestrijding), mag het land alleen B-klasse eieren naar de EU exporteren. Deze zijn niet bestemd als tafeleieren, maar uitsluitend voor de eierindustrie. Die Oekraïense eierexport naar de EU is gequoteerd tot maximaal 3.000 ton eieren in de schaal en 1.500 ton eiproducten oplopend tot 3.000 ton eiproducten in vijf jaar; maximaal 6.000 ton eieren en eiproducten in vijf jaar.

Laatste reacties

 • hvhvof1

  Gelijk speelveld???? Laat de eigen eiersector maar kapot gaan!! Met dank aan de EU.

 • producent

  Welk ei heeft dit op z'n geweten, om deze eieren de EU binnen te laten?

 • schoenmakers1

  misschien zouden we kunnen overwegen om ook hier weer batterijeieren te gaan produceren, wel zo gezond voor de consument, en veel duurzamer als de uitloopeieren die nu regelmatig vogelgriep oplopen

 • hout&co

  Gewoon net als de fransen doen.....

  Zodra ze over de grenzen komen kapot gooien.... Oeps, sorry !!!

 • ploumen1

  Hoeveel rommel komt nederland in.
  je bent een krimineel en ze willen je ophangen als je in Nederland je niet aan alle regels en wetten houd. Maar de rotzooi van uit het buitenland mag wel nederland in .
  Hoe dom is iemand die zulke regels maakt. Die moet men opsluiten als de grootste krimineel

 • agratax2

  De Europese eierboeren wensen niet te stopen met hun intensieve veehouderij en e politek kan ze niet dwingen om te stoppen. De politiek samen met de handel kan ze wel het armenhuis in jagen. Wat speelt bij de eieren speelt bij meerder sectoren. Wat te denken van de Europese aanbestedingen, waarbij geen eisen in het bestek mogen staan m.b.t. waar personeel geworven moet worden, opleiding personeel, arbeidsuren / dag, uitbetaald loon etc. Dit soort Europese regelgeving maken in de ' duurdere' landen, die de het beste jongetje van de klas wil zijn de economie kapot.

 • bnieuwen

  Zo help je de eigen produktie heel snel om zeep.
  Het is werkelijk onbegrijpelijk dat de EU dit soort praktijken bedrijft. Het zal de communistische Barosso met zijn criminele maten uit de EU-commissie wel om eigenbelang gaan. Te zot voor woorden zo'n beleid. Het beste voor Nederland is zo snel mogelijk uit dit corrupte zooitje in Brussel weg te gaan en zelfstandig verder. Dat kunnen we prima.

 • niest028

  Als de EU ze zogenaamd niet kan weren, dan maar een vette import heffing erop!

 • Philips

  Zullen de naam van het ei of de namen van de eieren wel nooit te weten komen, en zelfs al zouden we, wat schieten
  we ermee op?

 • bankivahoen

  Wij zijn zo stom geweest om onze batterij eruit te gooien. Hadden we gewoon niet moeten doen! De tijd van achter elk roeptoetertje aan te lopen is nu dus echt voorbij, tenminste als je nog een tijdje wilt boeren!

 • cornelis 22

  Om over de nertsen nog maar te zwijgen. Droevig allemaal

 • Leo van Malsen

  En de boer, hij ploegt voort.... Zo luidt het gezegde toch? Als de sector nu eens van zich liet horen in plaats van zich naar de slachtbank te laten brengen zonder protest.... Er zij zoveel voorbeelden te noemen die hiermee te vergelijken zijn.

 • jehanvankroaks

  Dit Europese beleid is NIET te verdedigen......
  En wat doen 'onze' duur betaalde belangen behartigers ???
  Ik laat mij bij een volgende stembus gang maar eens leiden door mijn portemonnee.
  Dat wil niet zeggen dat mijn principes maar overboord gaan, ze wegen dan gewoon minder zwaar.
  Als dit zo doorgaat kunnen we de tent beter zsm sluiten.....

 • W.postduif

  We worden gewoon uitgeruimd

 • trijnie

  Ik kan jullie boosheid helemaal begrijpen. Dit is zo krom als ik weet niet wat.

 • koestal

  te zot voor woorden

 • koestal

  waar zijn onze Europarlementariers,zeker nog op vakantie

 • vandenengel@encon.info

  De 17 voorgaande reacties zijn alledmaal correct en keurig maar daar kom je niet verder mee.
  Van de Nederlandse politieke partijen die zo 'zuiver' en 'hoogstaand' in de leer zijn en waarvan o.a. de wilde ganzen en de spreeuwen niet gegeten mogen worden hoor je over deze oekraiense aangelegenheden niets. Dit is een geweldig voorbeeld van de weg met ons kultuur. Wat te doen om van deze nonsens af te komen. Wat dacht u van een verplichting om op de consumentenverpakking een foto van een kip in oekraiense leefomstandigheden te zetten.

 • PluimveeBrabant

  Symboolpolitiek, het gaat om 0,02% vd europese productie. Het probleem in Nl is dat er geen gelijk speelveld binnen europa is, dat is het gevolg van transformatie van oude economie naar nieuwe economie in NL (geen productie meer, alleen handel en diensten). Of dat verstandig is zal de toekomst leren, maar voorlopig is er nog voedsel genoeg.

 • l coumans

  waar maken jullie je toch druk over het gaat helemaal nergens over nu 5 vrachten per week straks 10 per week tjonge!!!!

 • puinhoop

  Zo is dat PluimveeBrabant, in NL gaat het slechter dan in Duitsland. Daar staat productie nog voorop. Nederland gaat kapot aan zijn praters en ambtenaren die o.a. steeds weer nieuwe (welzijns)regels verzinnen. We zijn niet ver meer van Griekenland verwijderd. Maar het ergste is misschien nog wel de lauwe houding van de boeren zelf. Waar is de tijd van Wien vd Brink gebleven.

 • puinhoop

  coumans het gaat om het principe en niet om de getallen!!!!!!!!!

 • Jan van het Zand

  Ei, ei, ei wat word ik blij, gelijk een koe in de wei. Als de Nederlandse eierproducent nu maar een NL stempel erop zet, dan kan ik gewoon doorgaan met het beste ei ter wereld te kopen in de winkel. Zo een corrupt Oekraïens ei mot ik niet. Ook niet in mijn advocaat of in mijn koekies of gebak. De bakkers moeten maar een NL-logo op hun bakkerijprodukten plakken: Uitsluitend met NL-eieren gebakken.

 • agratax2

  Laat een ding duidelijk zijn, deze uitbreiding in Oekraine betekent dat de Nederlandse export groeit. Ik bedoel niet groeit in eier afzet maar in afzet van Legkippenstallen en eier inpaklijnen en ieder jaar nieuwe leghentjes uit onze kuikenbroederijen en niet te vergeten de export van kennis. Dit is wat geldt in de wereld van statistieken en handelaren.

 • LJV

  het gaat ook niet om die paar eieren uit de Oekraine maar om al die 'derde landen'. Als je als EU of politieke partij wil dat duurzaam & diervriendelijk geproduceerd wordt, in welk productiesysteem dan ook, dan bereik je veel meer met gelijke basisregels voor alle spelers dus ook import van buiten dan met veel regeltjes alleen in NL.

 • koen.kerkhof1

  Hallo Wakker Dier, wakker worden, dit is iets voor jullie om de grootwinkelbedrijven er op aan te spreken dat ze eieren van oude kooisystemen in hun producten hebben zitten. Ga hier achteraan, dan kun je echt iets betekenen voor het dierwelzijn.

 • domme boer

  Onze europarlementariers zitten champagne te drinken op een groot jacht in Monaco, wat toevallig eigendom is van een grote oekrainse eierexporteur en waar zij toevallig gratis gebruik van mogen maken !!!!

 • fleest

  Dat dit in een vakblad staat? Laat dit nu ook eens in de dagbladen zetten die door de konsument gelezen worden, mogenlijk krijg je dan meer begrip.

 • kakelvers

  Doe net als andere landen om ons heen, verwerk zoveel mogelijk je eigen nederlandse eieren. En doe op de niet diervriendelijk geproduceerde eieren een dierwelzijnheffing. Den Haag, je eigen boeren leg je allerlei regels op en als ze daaraan voldoen laat je het toe de ondiervriendelijk geproduceerde eieren uit andere landen te komen. Huichelarij!

 • ja

  zet een foto van een pluimvee houder uit Oekraïne en een pluimvee houder uit nederland in de telegraaf lagerwei en lto sponser deze krant van het leden geld,krijgt iedereen hem in de bus.laat dan de consument maar kiezen een ikb ei of ???? ei .gaat niet om vrachten maar het principe is te zot voor woorden o ja stuur dan ook een paar kranten naar brussel.

 • ja

  koen kerk hof je hebt een punt,waarschijnlijk worden de eieren verwerkt in de industrie

 • trijnie

  Reactie 18, helemaal mee eens, zou heel goed zijn.

 • aldo

  Ik neem aan dat de meeste reageerders kippenhouders zijn. Mijn vraag is deze: Hoe lang mogen eieren in de brandende zon (temperaturen tussen de 30 en 34 graden) liggen?? Gaarne zsm antwoord

 • l coumans

  wedervraag hoe komen ze daar ? 30 min

 • aldo

  Ik ben in Bosnie en Kosovo geweest (uitzendingen) en zag ze daar de gehele dag in de brandende zon liggen. Eind van de dag gingen ze voor lagere prijzzen weg. Ze werden dan gekocht oa door pizzarestauranthouders en dan verwerkt. Hoe zal dat zijn met eieren uit de Oekraine???

 • aldo

  PS : In de brandende zon op de markten

 • l coumans

  niet goed

 • lub tuf

  spreek je eierhandelaar er op aan,boycot de handelaren die eieren importeren uit derde landen,laat in je contract een clausule opnemen (import is exit), wees een keer een vent en trek je klep open tegen je handelaar in plaats van hier te gaan zitten janken. en geef je belangenbehartigers,nop,nvp, eens een keer een harde trap onder kont.

 • Lgeilvoet

  Misschien iets voor Wakkerdier om aandacht aan te geven om eens de vaderlandse 'kippenboeren' nu bij te staan in de strijd tegen import van batterijeieren en vleeskuikens die niet volgens de EU richtlijnen zijn geproduceerd. IK ben benieuwd!

 • m.en.mh.miedema

  Dit is weer deeltje van de 'cursus' Hoe sloop ik mijn eigen economie.(Handboek van de meeste politici in Brussel en Den Haag) Stelt gewoon hoge eisen aan je eigen producenten en verhoogd daarmee hun kostprijs of verbied zelfs hun productie methode en zet vervolgens je grens open voor dezelfde produkten die niet aan je eigen eisen voldoen. Bijvoorbeeld rundvlees uit Zuid Amerika, Pluimveevlees uit Azie(voeren met alles wat hier verboden is,groeihormonen,dierwelzijn?), kleding en schoeisel uit de derde wereldlanden(kinderarbeid,slavernij)en veel industriele producten,vooral electronica(wat nou milieuvervuiling?). Lekker goedkoop voor de consument, kunstmatig lage inflatie, op langere termijn veel werkeloosheid, crisis! in je eigen economie.!! Oja, daar geven we de banken de schuld van zeggen degenen die verantwoordelijk zijn voor deze politiek economische puinhoop.

 • Jan Vos

  Wakker dier is er niet om de boeren te helpen dat blijkt maar weer

 • kk

  het blijkt wel wie de baas is in EU. Importen export bedrijven die varen wel bij deze regelgeving, straks voor voedsel in EU afhankelijk van hen.

 • Hugobens

  Dat bij milieu- of dierenwelzijnsregels de importen niet onder diezelfde regels vallen is raar. Het is immers ook raar dat eieren of andere producten in de EU verkocht mogen worden die niet voldoen aan onze eigen maatstaven van dierenwelzijn. Dat de WTO alleen kijkt naar het eindproduct en niet naar het productieproces valt niet meer uit te leggen. Deze politieke weg zorgt voor verplaatsing van productie, waarbij milieu, dierenwelzijn en de Nederlandse economie de grootste verliezers zijn.

 • van geleuken

  wwwww

 • hvhvof1

  Waar blijft de NOP en NVP met een reactie op dit gebeuren????

 • jk.

  Het zijn gewoon misselijke honden die lui uit de politiek, en verder is er niks aan te doen !

Laad alle reacties (42)

Of registreer je om te kunnen reageren.