Pluimveehouderij

Nieuws 2281 x bekeken 26 reacties

Nieuwe gevallen ziekte van gumboro

Deventer - Het aantal uitbraken van de ziekte van gumboro bij pluimvee is tussen 15 juli en 4 september opgelopen van 47 naar 53. Er zijn dus zes uitbraken bij gekomen. Dit valt af te leiden uit berichten van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) in Deventer.

Er zijn 46 uitbraken bij vleeskuikens, 5 uitbraken bij opfokleghennen en 2 uitbraken bij hobbydieren. De zes uitbraken die er tussen juli en september bij zijn gekomen betreffen in vijf gevallen vleeskuikenbedrijven en een bij opfokleghennen. De uitbraken zijn in het oostelijke deel van Nederland.
De GD adviseert pluimveehouders alert te blijven op de situatie in eigen omgeving. Ook is het belangrijk een goede bedrijfshygiëne te handhaven. Vooral via vangploegen die van het ene bedrijf naar het ander gaan kan het virus binnen komen. Het kan lang aanwezig blijven en via de mest worden overgedragen.

Laatste reacties

 • Aginve

  Bedrijfshygiëne kan nog zo goed zijn maar daarmee voorkom je geen gumboro. volgens mij werkt de entstof niet meer voldoende?!

 • @grasland@

  Goed ontsmetten en gelijk de mest weg als de kuikens er uit zijn en de entstof werkt wel goed aangezien de afweer hoog genoeg was en alleen de kuikens die minder entstof hadden gekregen sneufelden.

 • l coumans

  wordt er geent op basis van bloedonderzoek en advies van de dierarts en hoelang blijft de enstof in het drinkwater systeem en was het systeem ook nog ontsmet ?????????? graag wat antwoorden

 • @grasland@

  @coumans Op basis van de uitbraak van gumborro op het bedrijf word er ge'ent met sterkere entstof, ook word de hele waterleiding van het hele bedrijf leeg gemaakt voor de enting zodat overal de entstof zit. na elk rondje word dit ook ontsmet.

 • l coumans

  maar grasland waarom eerst problemen en dan pas enten?? en niet effe bloed onderzoek en dan de dierarts een enstof laten kiezen???? en hoe krijg je het systeem helemaal leeg en dat de kuikens binnen anderhalf uur alles ophebben??

 • Pluimvee/akkerbouwgroningen

  wij enten altijd op basis van bloedonderzoek, maar hebben afgelopen winter ook gumboro uitbraak gehad. Hebben vervolgens aantal rondes met sterke entstof geeent.
  onze procedure: kuikens minimaal 3 uur dorsten. aviblue door entstof en waterlijnen aftappen. entstof in 2x klaar maken in koud water en zorgen dat het geheel binnen 2 uur weg is.

 • B Vink

  Gebruiken jullie geen magere melkpoeder of magere melk om de entstof stabiel te houden, henri-busz1 ?

 • l coumans

  henri wat is aviblue en is enten op dierarts advies niet waterdicht???? ik gebruik ook mageremelk om de entstof levend tehouden

 • @grasland@

  Wij enten altijd al alleen sinds de uitbraak met zwaardere entstof. En wij krijgen het systeem helemaal leeg door diverse aftap punten. En het water tijdelijk uitzetten zodat ze de waterlijnen leeg drinken en vervolgens bij aftappunten het hele systeem leeg laten lopen.

 • Koen Franken

  Kunnen jullie die reportage van enkele weken geleden nog herinneren over een vleeskuikenhouder welke NIET entte omdat er in zijn buurt toch geen gumboro heerste , DAAR gaat het mis gewoon elk koppel behandelen

 • janskip

  biovitall toevoegen lijkt mij de beste oplossing via www.vitados.com

 • vannoord

  Goede bedrijfsvoering gericht tegen gumborro begint al in de broederij met entschema richting moederdieren. Dit brengt niet alleen meer maternale immuniteit mee maar ook een hogere daggroei. Er is maar 1 broederij in Nederland die de moederdieren extra af ent.

 • Pluimvee/akkerbouwgroningen

  Aviblue is vervanger voor melkpoeder. Gebruik 125 gr/m3. Enten op basis van dierenarts is in principe wel goed, maar als de druk in de omgeving groot is, id de kans op een doorbraak ook groter. Met sterke entstof 228E, doorbreek je de maternale immuniteit. Met gewone entstof wacht je af tot immuniteit verdwenen is voor het grootste deel van het koppel.

 • trijnie

  Wat ik me afvraag: die entstof komt zo ook in het vlees en eieren terecht oftewel later de antistoffen tegen deze ziekte. Is dit geen belemmering om deze produkten te consumeren?
  Wil éénvan u mij daar eens uitsluitsel over geven?

 • l coumans

  trijnie de entstof is een onschuldig middeltje wat ervoorzorgt dat het kippenlijfje wordt wakkergeschud en aangespoort wordt om antistoffen aantemaken.je kunt het ook wel vergelijken met het halen van een griepspuit

 • trijnie

  Coumans, wat is onschuldig? Niets dus. Het zijn toch verzwakte ziekteverwekkers. Ook die griepspuit, ik haal hem beslist niet voor mijn lijf. Ik ben van mening, dat zolang je in redelijke conditie bent, je een griep aankunt.
  Anders ligt dit voor levensgevaarlijke ziekten zoals tetanus, polio, difterie e.d.

 • l coumans

  maar trijnie gumboro besmetting is voor het jonge kuiken ook levensgevaarlijk

 • trijnie

  Coumans dan moet het gebeuren, je kunt ze moeilijk dood laten gaan.
  k' zal er eens over googhelen. Weet er ook te weinig van .
  We gaan trouwens deze week kijken in een vleeskuikenstal, ben erg benieuwd.....

 • trijnie

  Nu coumans daar zijn jullie als kippenhouders nog niet klaar mee.
  En die kosten voor ziektebestrijdingmiddelen worden ook nog afgetrokkenvan wat jullie beuren voor de eieren en het vlees dat niet te geloven voor nog geen 5 euro de kilo te koop is bij C1000.
  Wij als burgers weten niet half van de rand en de hoed.

 • l coumans

  trijnie bezuinigen op jonge dieren is net zo dom als het basisonderwijs afschaffen ik fok zelf mijn biolegkippen op en alles wat je de jeugd tekort doet krijg je later voor je kop dus boer pas goed op je kuikens, en de opbrengstprijs bepaal ik zelf.

 • Khalid en zijn maten

  Via vangploegen is de besmettingskans ook groot,dus die jongens die aan weerszijden van de grens vangen op elk bedrijf voorzien van bedrijfseigen laarzen en erop controleren dat ze geen smerige kleding in de auto hebben van het bedrijf waar ze gevangen hebben voordat ze bij een ander komen. Ik heb het al vaker meegemaakt dat ik ergens ben te stallen schoonmaken dat er dan jongens komen vangen die dezelfde nacht elders ook al gevangen hebben...

 • info335

  Gewoon een entdatumbepaling laten uitvoeren door middel van Elisa IBD (bloedonderzoek). Met een zware entstof enten zoals Bursa Plus of Hipra GM. Uit ervaring blijven de klinische verschijnselen in de stal nihil. Maar er zijn op dit moment nog teveel boeren die de enting niet of niet goed uitvoeren. Waardoor de virus druk hoog blijft en Gumboro blijft spelen. Dus als iedereen gewoon op het juiste moment ent met de juiste entstof en niet gaan bezuinigen op entstoffen. Goedkoop is duurkoop.

 • info335

  Magere melk is ervoor om de entstof te stabiliseren en niet om de entstof in leven te houden. Aviblue is een uitermate goede stabilisator voor de entstof. Uit ervaring blijkt de Aviblue beter te werken dan magere melk. Het Gumboro virus wat in Nederland blijkt rond te gaan zit in Groep 6 (uit onderzoek van de GD). De stam die in de entstof 228E zit in Groep 4. Entstoffen zoals Bursa Plus en Hipra GM zitten wel in Groep 6.

  Bij een uitbraak van Gumboro zit men een verhoogde uitval wat een moment kan leiden tot uitval wat soms kan oplopen tot zo'n 10%. Meestal is het virus 4 tot 5 dagen pathogeen waardoor de uitval na enkele dagen al afneemt. Hierdoor is het virus niet meer dodelijk voor de kuikens/kippen maar de virusdruk blijft op de locatie hoog ook voor volgende koppels als er geen goede maatregelen worden getroffen!!

  Gumboro virus is absoluut niet gevaarlijk voor mensen. Dit is een broodje aap verhaal. Klinische verschijnsel zijn een oedemateuse (ontstoken) Bursa van Fabricius en spierbloedingen.

 • l coumans

  info 335 hartelijk bedankt voor de aanvullende info

 • Koen Franken

  Even ter aanvulling dan , de uitval bij de opfoklegdieren kan wel oplopen tot wel 50% , het is dus zaak dat iedereen goed ent , dus ook als er geen meldingen zijn wat gumboro betreft

 • vannoord

  Goed enten of goed enten. Check standaard 1 of 2 ronden in het jaar wat je titer is dan heb je zekerheid. Dit is goedkoper dan een uitbraak.

Laad alle reacties (22)

Of registreer je om te kunnen reageren.