Pluimveehouderij

Nieuws 2136 x bekeken 10 reacties

Waterkwaliteit vleeskip valt vaak tegen

Utrecht - De kwaliteit van het drinkwater op vleeskuikenbedrijven is in veel gevallen slechter dan de vleeskuikenhouder zelf verwacht. Dat is naar voren gekomen in het Innovatieprogramma Antibioticavrije Pluimveeketen.

Aan het project dat in de zomer van 2012 van start is gegaan, doen 31 vleeskuikenbedrijven mee. Het Innovatienetwerk heeft de eerste resultaten bekend gemaakt in een rapportage.

Uitgaand van een norm voor de drinkwaterkwaliteit van de Gezoendheidsdienst voor Dieren van maximaal 100.000 kolonievormende eenheden (kve) per milliliter, voldeed 40 procent van de onderzochte monsters niet aan die norm. Driekwart van de monsters scoorde meer dan 10.000 kve per milliliter. Voor humaan drinkwater geldt een norm van 100 kve per milliliter.

Bij veel pluimveehouders werd een biofilm in de leidingen geconstateerd die niet verwacht werd. Ook fecale besmettingen met als gevolg coliforme bacteriën in het water, komen veel voor. De komende tijd wordt binnen het project hard gewerkt aan verbetering van de waterkwaliteit die dit najaar opnieuw wordt gemeten.

In het Innovatieproject Antibioticavrije Pluimveeketen wordt samengewerkt door slachterij 2Sisters Storteboom, fokkerijorganisatie Aviagen EPI, de mengvoerbedrijven De Heus en De Hoop en de broederijen Elshuis in Albergen, Lagerwey in Lunteren, Munsterhuis in Saasveld en Van Hulst in Veldhoven. Eenendertig vleeskuikenbedrijven, twintig vermeerderingsbedrijven en acht opfokbedrijven completeren de gehele keten, die verder ook samenwerkt met twee dierenartsenpraktijken.

Het huidige project is een vervolg op een kleiner project waarin broederij Lagerwey trekker was.

Laatste reacties

 • Farmer NL

  Fotootje zegt al veel, kuiken dat net in de stal zit en nu de lekbakjes al smerig, daarbij vervuilde leidingen.
  Altijd drinksystemen zonder lekbakjes, obstakel vrije nippellijnen (binnenzijde) en liefst automatisch doorspoelen van de nippellijnen.

 • bankivahoen

  Lekbakjes kunnen inderdaad een bron van vervuiling zijn.Nadeel van automatisch doorspoelen is dat je niet meer weet hoeveel cc je dieren drinken wat een uitermate belangrijke tool is om op hoog niveau dieren te houden. Dus doorspoelen is goed maar alleen als je exact weet hoeveel water je wegspoeld, zou ik zeggen.

 • Farmer NL

  Bankivahoen, de normale moderne manier van spoelen is zo geregeld dat tijdens de donker periode via de computer gespoeld wordt en dat op het moment van spoelen de pulsen van de watermeter niet meegenomen worden of bij sommige computers juist geregistreerd worden als spoelwater.
  Als je trouwens en keer last hebt van sterk vervuilde leidingen, vergeet dat de drukregelaars niet, kan zijn dat er zoveel aanslag in zit dat je ze uit mekaar moet halen.

 • H. de Laat

  Aqua clean van Kanters Lieshout inzetten en verder geen probleem meer met Biofilm, ook kan dit product op een continue basis ingezet worden met dieren in de stal.

 • bankivahoen

  H. de Laat@ : hoeveel doseer je dan op continue basis?

 • jp.bierema

  Klopt de Laat, alleen die Kanters wil niet rechtstreeks leveren dus kies ik tegenwoordig een ander middel.

 • bankivahoen

  En toen was het stil ! ( zie# 5 )

 • Farmer NL

  Volgens etiket Aquaclean, 0,1% oplossing is toegestaan met de dieren in de stal, dit is als preventie voor vervuiling en heel lichte vervuiling bedoeld.

 • frank320

  een vuilwatersensor gebruiken, die geeft in een zeer vroeg stadium aan als er vervuiling in de leiding zit zodat je kan ingrijpen op het moment dat het nodig is, met deze sensor kun je een biofilm voorkomen, en ook is het een prima controle systeem bij alles wat je doet , bij spoelen of bij een reinigingsmiddel kun je zien of dat goed is gebeurd.

 • vannoord

  Tap maar eens een petfles uit je waterlijn... Dagelijks.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.