Pluimveehouderij

Nieuws 1455 x bekeken 4 reacties

‘Verbod ingrepen zet bedrijven op achterstand’

Den Haag – De VVD maakt zich zorgen over de economische situatie in de pluimveehouderij nu het kabinet steeds meer ingrepen bij dieren gaat verbieden.

Tweede Kamerlid Helma Lodders wijst erop dat sommige ondernemers in ernstige financiële nood verkeren als gevolg van de hoge investeringen die zij hebben gemaakt door het legbatterijverbod.

Eerder deze week liet staatssecretaris Sharon Dijksma (landbouw) weten dat zij haar plannen voor een verbod op bepaalde ingrepen bij pluimvee handhaaft, ondanks kritiek uit de sector. Dijksma gaat ervan uit dat ondernemers de hogere productiekosten "steeds beter zullen beheersen door hun management". Volgens de industrie zou de totale schade voor de vleeskuikenketen oplopen tot 3,6 miljoen per jaar en die voor legbedrijven tot 5 miljoen.

Lodders betoogt dat de staatssecretaris Nederlandse bedrijven daarmee op achterstand zet ten opzichte van hun EU-collega’s. Dit terwijl de sector al in zwaar weer verkeert als gevolg van het verbod op de legbatterij. In een aantal Zuid- en Oost-Europese lidstaten wordt dit verbod niet goed nageleefd, waardoor oneerlijke concurrentie kan ontstaan. Sommige Nederlandse pluimveehouders verkeren inmiddels in financiële nood, aldus het VVD-Kamerlid. Zij heeft schriftelijke vragen aan Dijksma over de kwestie gesteld.

Laatste reacties

 • gambanar

  Dijksma zou eerst eens een opleiding landbouw dienen te volgen ,alvorens ze beleidsbeslissingen zou kunnen nemen ,trouwens welke kwakzalver heeft dergelijke landbouwonkundige aangesteld als min van landbouw ,een schande voor de veetelers en landbouwers ,nog een grotere schande voor de bevolking
  Een opleiding technische landbouwschool (hopelijk is ze intelligent genoeg om het diploma te behalen) zou een minimum vereiste moeten zijn om beslissingen in de sector te kunnen nemen
  Maar natuurlijk is een politica meer geïnteresseerd in stemmen van emotionele onwetende en onkundige burgers voor de volgende verkiezingen ,dan dat ze wakker zou liggen om een beetje gerichte kennis op te snuiven .
  Een schande dat onze voedselproductie politiek geleid wordt door totaal onkundigen .

  ing . Emiel Arron

 • kleitokkers

  # Vergeet haar informerende ambtenaren ook niet.

 • Philips

  Niet alleen onze voedselproduktie, gambana, niet alleen onze voedselproduktie...

 • jehanvankroaks

  Tja politiek he ......
  Hier hebben wij ( als het goed is) onze belangbehartigers voor, die goed betaald voor ons lobbyen.
  Als dat niet werkt moeten we 'onze' belangbehartigers een dikke schop onder de kont geven !!
  Scheelt ook weer in de bedrijfs onkosten :-)

Of registreer je om te kunnen reageren.