Pluimveehouderij

Nieuws 1093 x bekeken

Sector in afwachting reactie Rusland

Zoetermeer - De pluimveesector wacht in spanning af hoe Rusland nu zal reageren op de jongste vondst van laagpathogeen AI-virus. Zaterdag werd het virus aangetoond op een biologisch legbedrijf in Tzum in Friesland.

Volgens het ministerie van Economische Zaken is de afspraak nu met Rusland dat dit land alleen producten zal weren uit de gemeente waarin het besmette bedrijf ligt. Tot nu toe hanteerde Rusland in dit soort gevallen steeds een tijdelijk importverbod voor de provincie waarin een besmet bedrijf lag.

De sector durft er echter nog niet voluit op te vertrouwen dat Rusland nu inderdaad alleen het gemeentecriterium zal hanteren. Sectormanager Arjan van Dijk van het Productschap Pluimvee en Eieren: "De formele afspraakbevestiging van de Russen is er nog niet." Ook Jacques de Lange van de Nederlandse Vereniging van exporteurs van Broedeieren en eendagskuikens (NVE) durft zijn hand niet in het vuur te steken voor de afspraken met de Russen: "Dit wordt een testcase", aldus De Lange. Ook Eric Hubers van LTO/NOP en Jan Brok hanteren soortgelijke bewoordingen. De woordvoerder van het ministerie van EZ gaat er echter van uit dat de afspraak met de Russen staat en dat ze dus alleen producten uit de gemeente Franekeradeel waarin Tzum ligt zullen weren.

De uitbraak van LPAI in Tzum is het vierde geval dit jaar. Eerder werden bedrijven in Lochem (maart), Zeewolde (maart) en één in Leusden (juni) getroffen. Dat leidde tot exportbeperkingen naar Rusland voor de pluimveesector in de provincies Gelderland, Flevoland en Utrecht. Volgens Jacques de Lange van de NVE zijn de provincies Gelderland en Flevoland sinds juni weer vrijgegeven door de Russen.

Of registreer je om te kunnen reageren.