Pluimveehouderij

Nieuws 10740 x bekeken 23 reacties

Overtollige Franse eieren weggeven én exporteren

Rennes – De Franse eierproducenten die al enige tijd protesteren tegen de lage prijzen gaan hun eieren niet meer demonstratief stukgooien maar ze weggeven aan liefdadigheidsinstellingen.

Bovendien denken de Fransen door de publiciteit rond de acties ook nieuwe exportmarkten te hebben gevonden.  Dat stelt Yves-Marie Beaudet, voorzitter van de sectie eieren binnen de bond van Bretonse veehouders UGPVB in een interview met Le Figaro.

De UGPVB en de andere Franse bonden hebben dinsdag overleg gevoerd met minister Le Foll die hen daarbij enkele steunmaatregelen heeft beloofd. Maar in de marge van dat overleg hebben de eierboeren zelf ook oplossingen gevonden. "We gaan in de eerste plaats 400.000 eieren weggeven aan instellingen als de Voedselbank. De Staat is bereid ons bij de logistiek daarvan te helpen. Maar verder hebben niet-Franse bedrijven contact met ons opgenomen. Onze prijzen blijken concurrerend te zijn en we gaan eieren exporteren naar markten die we tot nu toe niet kenden, zoals in Azië, het Midden-Oosten en Midden-Amerika. We hopen dat de hoeveelheden op zijn minst voldoende zijn om vraag en aanbod weer met elkaar in evenwicht te brengen."

Laatste reacties

 • kk

  Eieren weg geven is je eigen nest bevuilen, voor elk ei dat je weg geeft wordt geen ei meer gekocht in de supermarkt je vergroot alleen het probleem door het gratis weg te geven. Elke supermarkt manager weet dit daar wordt aan het einde van de dag ook niks weg gegeven. Wat je weg geeft wordt de andere dag niet gekocht.

 • Rogierdekip

  Fransen hebben nu eenmaal niet veel gevoel voor commercie !

 • agratax2

  kk. Het geven van producten aan de voedselbank betekent, dat je mensen die geen geld hebben om te kopen nu jouw overproductie op eten en hierdoor wordt de markt ontlast. Tevens zal dit gebaar bij veel landgenoten (Fransen) goodwill oproepen en begrip voor de positie waar de boer in zit. De overvoerde eiermarkt wordt mede veroorzaakt door import van batterij eieren uit de Oekraine. Fransen zijn nog steeds erg gevoelig voor ' eigen producten eerst'. De Franse boeren organisatie kennende denk ik dat de heren eerst een sociaal onderzoek hebben gedaan naar welke actie het meeste resultaat kan opleveren. Het stuk gooien van eieren hebben ze dus als niet effectief bestempeld. Al decennia lang evalueert de Franse boerenbond al haar acties op positief of negatief resultaat.

 • trijnie

  ik. Gelukkig gaat er ook vanuit de supermarkten hier in Nederland veel levensmiddelen naar de voedselbank toe en zo moet het ook.
  Er wordt al veel te veel eten door gedraaid, ik noem dat haast vloeken, goed voedsel dat ons 'geschonken' wordt, en als het dan nog naar de beesten ging......nee het wordt gewoon verdelgd. Het is goed dat die Fransen hun eieren niet meer vernietigen want het roept niet bepaald respect op.

 • jehanvankroaks

  trijnie
  Niet alléén supermarkten bevoorraden de voedselbanken, ook veel boeren bedrijven ( waaronder ook pluimveehouders) bevoorraden voedselbanken.
  En betalen dat uit eigen portemonnee.

 • Buurman

  Bij de EMTE loopt een actie. Drie dozen eieren voor de prijs van een. Dus eenderde van 17,5 cent per ei.

 • Cokie

  ik geef iedere week de helft van mijn eieren
  weg, en de andere helft gaat weg voor een
  een dubbeltje per stuk.

 • trijnie

  Mensen, het is altijd goed als we van onze rijkdom de naaste ook laten meegenieten. Daartoe zijn we nu eenmaal op de wereld, anders heeft het toch geen zin? Ik heb in het verleden weleens mee gedaan met de staatsloterij maar dan vroeg ik me vaak af: stel dat ik, wat moet ik er dan mee?
  Ik heb een huis om in te wonen, genoeg te eten en me te kleden en om zo nu en dan leuke dingen te doen. En wat dan als je zo idioot veel wint? Dan ben je een lekker hapje voor de kwaadwillenden en zelfs je kleinkinderen zouden niet meer alleen naar school kunnen. Geld en goederen zijn alleen maar goed als je delen kunt en dat maakt pas echt gelukkig.

 • trijnie

  Maar ik begrijp ook dat je als ondernemer het weggeven niet al te lang kunt volhouden. De prijs die jullie voor de eieren krijgen is bedroevend laag zeker in verhouding met war de consument er voor betaald en daar zijn de supermarkten de schuld van, zij maken steeds grotere winsten en de slogan dat ze produkten goedkoper maken is flauwekul want ze vermelden niet wat ze duurder hebben gemaakt. En voor wie er op let is dat zelfs niet een paar procent.

 • aarthamstra1

  Trijntjen Lekkere nuchtere kijk op de de zaken. Boeren moeten nadenken niet alleen produceren.Markten in derde wereld landen veroveren .Betekent belemmeren in hun ontwikkeling . Ook het onnodig gesleep van grondstoffen beperk je daar mee.In de biogas installaties verdwijnt al veel voedsel van betere kwaliteit dan de mens/dier krijgt. Mensen worden te dik.Nog meer voedsel is niet goed.De grote uitdaging redding van onze welvaart is beter,met minder producten(eieren). anders produceren we de welvaart kapot.Met hier en daar een overwinnaar(multinational) die welvarend leeft
  naast groeiende krottewijken.80% van het volk verliest zo zijn toekomst voor zijn kinderen. Coöperatief zijn is nodig.

 • De Toekomst

  Het is in ieder geval een betere actie dan kapot gooien, maar het moet nu van de publiciteit komen want 400.000 eieren waar hebben we het over? dat gaat de markt niet beter maken. Dat wel geteld goed één vrachtwagen en er zijn intussen bedrijven die hebben bijna dagelijks die hoeveelheid geproduceerd. En waarom gaan de fransen steun geven, en wij niet, maar niet dat ik daar een voorstander van ben, NIEMAND steun de markt zijn werk laten doen!

 • John*

  maak er dan weer gewoon kippenvoer van...

 • l coumans

  john heb ik jarenlang gedaan met tweede soort eieren gemengd met meel voor de kippen een heerlijk papje , maar sinds 2010 mag het niet meer en moet ook mijn tweede soort weggeven

 • minasblunders1

  Coumans, ik ben geen kippenhouder en heb er ook geen verstand van. Kun je me uitleggen wat het verschil is tussen eerste en tweede soort eieren?

 • l coumans

  beste minasblunders1 eerste soort zijn de eieren waar niks aan mankeert dus geen kneus juiste gewichtsklasse 54 gr tot 65 gr goede schaal sterkte geen vieze schaal goede schaal vorm ivm breuk in winkelverpakking eventueel schouwen en bloedpuntjes uitsorteren.de tweede soort zijn de eieren die wel een of meer van die afwijkingen hebben te klein tegroot vies haarscheurtjes slechte schaal .

 • trijnie

  Dus, ook de echte kippenhouder heeft weleens windeieren of minieitjes, ik heb vaak gedacht dat ik ze niet het goede voer gaf, teveel sla o.i.d.
  Of te ouwe beesten want ik was niet erg happig om te slachten.
  Hoe lang kunnen ze, die kippen eigenlijk goed leggen?

 • minasblunders1

  Coumans, bedankt voor je antwoord. Een mens is nooit te oud om te leren.

 • l coumans

  beste trijnie als we de eieren goed sorteren en de kippen lekker in d r vel zitten zoals hier sorteer ik gem 3% uit in het begin heel veel kleine eitjes later bijna niks en op het einde breuk en zwakschalige eieren ja en wind eieren die vindt ik heel weinig omdat de kippen die zelf opeten omdat ze bij mij in het stro de eitjes leggen en daar ook nog lekker op mogen blijven zitten, wat dan ook weer de smaak ten goede komt

 • l coumans

  nou Trijnie in de tuin heb ik twee kippen geboren begin 2005 en die leggen nog 2 eitjes per week niet echt rendabel maar is gewoon een test die kippen hebben per stuk zo n 650 eitjes gelegd

 • trijnie

  Gossie, couman, wat hou jij die kippen nog op een 'kippenmanier' , gebeurt dat nu bij alle bioboeren? Ik zag laatst een foto van een bio-kippenstal maar daar was geen stro te bekennen.
  Wij gaan binnenkort naar Ruben, een vleeskippenboer, ik Ben toch zo nieuwsgierig.
  Zal mij benieuwen of er jonge of voor de slacht rijpe kippen inzitten en wat ze te vreten krijgen.

 • l coumans

  ja Trijnie die foto s zie ik ook nog wel eens, ik gebruik hier meer dan een kilo stro per kip per ronde en dat vinden ze harstikke fijn

 • kk

  Ik ben er van overtuigt dat een aantal mensen die naar de voedsel bank gaan echt mensen zijn die om een of andere reden in de problemen zijn gekomen en dit als laatste uitweg zien. Echter ben ik er van overtuigt dat de meeste van de bezoekers van de voedselbank een probleem hebben met het geld uit geven simpel gezegd verkeerd besteden Je kan deze mensen dan ook beter gaan begeleiden dan ze zo maar voedsel te schenken geef ze een budget en leer ze hoe ze slim kunnen uitgeven van dat budget en aan de juiste dingen.

 • trijnie

  Kk, wordt al gedaan, mensen in de schuldsanering helpen, maar ja, ons Lieve Heer heeft vele schepselen en niet iedereen heeft dezelfde gaven meegekregen.
  En ook al heb je wel veel talenten; als je gedaan krijgt bij je baas gaat alles gewoon door en dan bedoel ik je vaste lasten e.d. en dan ben je wel blij met wat eten al lijkt het me wel verschrikkelijk om aan te kloppen voor hulp.

Laad alle reacties (19)

Of registreer je om te kunnen reageren.