Pluimveehouderij

Nieuws 877 x bekeken

Opstelling Rusland nog onduidelijk

Den Haag - Het is nog steeds niet duidelijk hoe Rusland reageert op het vogelgriepgeval in het Friese Tzum ruim een week geleden.

Het bedrijfsleven gaat er van uit dat de Russen net als in voorgaande gevallen een importstop gaan hanteren voor broedeieren, eendagskuikens en andere pluimveeproducten uit de hele provincie. Dit ondanks de onderhandelingen die het ministerie van EZ heeft gevoerd met de Russen om een importstop te beperken tot de gemeente waarin het vogelgriepgeval is gevonden. Het ministerie van Economische Zaken liet vorige week weten dat het er van uit ging dat de Russen volgens deze afspraken zouden gaan handelen, hoewel een definitieve toezegging van de Russen er nog niet is. Het ministerie bevestigde maandag dat die situatie nog steeds niet veranderd is.

Dat het zo lang duurt voordat duidelijk is hoe Rusland gaat handelen, is overigens niet ongewoon. In de voorgaande gevallen ging het steeds zo.

"We durven geen producten van Friese vermeerderaars richting Rusland te sturen", vertelt Jacques de Lange, voorzitter van de NVE, de vereniging van exporteurs van broedeieren en eendagskuikens. "De kans is veel te groot dat je aan de grens met Rusland wordt teruggestuurd. We moeten dus handelen alsof Friesland dicht zit voor de Russische markt." De Lange kan niet concreet aangeven hoeveel schade er optreedt nu Friese vermeerderingsbedrijven niet kunnen leveren aan de Russische markt.

Pluimveevleesbedrijf Heijs-groep dat een slachterij heeft in het Friese Haulerwijk geeft aan dat het weinig problemen ondervindt. "In deze tijd van het jaar leveren we niet veel aan Rusland. We zitten meer in andere Oost-Europese landen, zoals Roemenië", aldus een woordvoerder van het bedrijf.

Of registreer je om te kunnen reageren.