Pluimveehouderij

Nieuws 1521 x bekeken 13 reacties

Franse eierproducenten met lege handen

Rennes – Een overleg van actievoerende Franse eierproducenten met minister Le Foll van landbouw heeft weinig meer dan cosmetische maatregelen opgeleverd.

Le Foll wil een ‘uniek loket’ instellen in Rennes waar de pluimveehouders met hun problemen en klachten terecht kunnen. Verder zet de minister opnieuw druk op de supermarkten ‘om in deze tijd van nood in deze sector van de landbouw rekening te houden met hun problemen’.
Enkele tientallen eierproducenten in Bretagne voeren al enkele weken actie, waarbij ze regelmatig ‘s avonds bij een overheidskantoor of supermarkt minstens 100.000 eieren stuk gooien. De boeren protesteren tegen de lage eierprijzen, die volgens hen worden veroorzaakt door overproductie in Frankrijk en de rest van Europa. Volgens hun bond, de UGPVB, zijn er in de EU op dit moment 15 tot 20 miljoen leghennen te veel. ‘’Het kost 7 euro om 100 eieren te produceren terwijl we er minder dan 6 euro voor ontvangen,’’ aldus secretaris Yves-Marie Beaudet.
Le Foll wilde met het overleg de spanning wat wegnemen maar dat lijkt nauwelijks gelukt. Dat komt ook omdat de minister zelf al toegaf weinig échte middelen te hebben om aan de eisen tegemoet te komen. Hij heeft echter nog wel toegezegd een deskundige te vragen om een rapport over de eiersector op te stellen.
De actievoerders hebben aangekondigd volgende week weer te beginnen als er niets verandert aan de prijzen die ze voor hun eieren kunnen beuren. Bovendien willen ze daarbij ook leghennen in het openbaar slachten om hun zaak nog verder in de publiciteit te brengen. De grote boerenkoepel FNSEA staat overigens niet achter de acties. ‘’Je lost de problemen niet op door eieren kapot te gooien,’’ aldus een verklaring waarin de bond wel die problemen zelf erkent. De militante Confédération Paysanne veroordeelt de acties zelfs ‘omdat de eierproducenten zelf de problemen hebben veroorzaakt door te veel hennen uit te zetten.’

Laatste reacties

 • fransderondhoeven

  dus te veel werkeloze onze vaders en moeders hebben te veel kinderen gemaakt dit is wel kort door de bocht een ei in de winkel kost 18 cent boer krijgt 4.5 cent waar blijft de rest hangen kost het 13.5 cent om hem in de winkel te krijgen dat is het probleem

 • bertes

  boeren doen het zelf. hun geheugen werkt maar heel kort.
  al hebben ze 8 jaar slechte prijzen. maar krijgen een paar maanden goede prijzen. gaan ze meteen naar de bank. om meer geld. ze willen uitbreiden. en hebben het gevoel dat de hoge prijzen de komende 20 jaar blijven. dat valt na een 2 jaar uitbreiden de prijs ineens dus tegen. er is ineens teveel. en eisen dat de overheid komt met geld.

 • l coumans

  ja adel hier in het zuiden is een gezegde in dialect, n boer en n zog hebbe noit genog

 • fransderondhoeven

  mag happy hein wel groter worden over de rug van de boeren adel

 • bertes

  als boeren steeds de oplossing zien van weer goedkoper produceren. en nog weer meer dieren. dan ja, dan wordt happy hein steeds groter over de rug van de boeren. je kan ook samen spannen. maar dat is een vies woord onder de boeren. als er iets te weinig of gelieft. dan wil iedereen er meer voor betalen. of niet fransderond.

 • l coumans

  ja adel het is de boer zelf die de prijs bepaalt door te leveren

 • De Toekomst

  adel heeft volkomen gelijk, even gaat het goed in 2012 en de bomen groeien tot aan de hemel, en elk intervieuw in krant, pluimveeblad, internet over boeren met een nieuwe stal gaat over dat ze in de toekomst nog groter willen worden, door nog een oude stal om te bouwen nieuwe bij te bouwen. Mensen word toch eens wakker er zijn er NU teveel en er blijven er voorlopig teveel door al die nieuwe stallen, anders kijk maar eens naar de duitse prognose's van Eier Kompakt in oktober 2013- 345 mlj. 2012 -335 mlj. 2011-330 mlj. Dus maak de borst maar nat!

 • Zents beheer

  Juist Adel en Toekomst, en dan roepen bestuurders om afschaffing van kippenrechten. Om op kostprijs te concurreren met de rest van Europa !
  Voor wie het nog niet weet : we horen al bij de landen met de laagste kostprijs en tevens bij de landen met de laagste opbrengstprijs.
  Wanneer we nu eerst eens gaan nadenken over ons overschot van 70 % en dan wat aan marketing gaan doen.
  Importerende landen zitten niet op onze eieren te wachten en degraderen ze tot anoniem industrieproduct. Op zich niets mis mee, maar daarvoor heb je verrijkte kooi stallen nodig en die hebben de meeste van ons niet.

 • Cokie

  en hoeveel zijn jullie in aantal dieren toegenomen de afgelopen 10 jaar?

 • Zents beheer

  4007ib, met groei is niets mis, het is echter wel cruciaal om naar de markt van vandaag te kijken alvorens te groeien.
  De lucratieve tafel eiermarkt in Duitsland wordt steeds kleiner en vervangende afzet in bijvoorbeeld Engeland of Frankrijk vinden valt niet mee door toenemende afscherming van eigen markten. De afzet naar de industrie zal door groeien ook naar verre bestemmingen, echter deze koopt voor de laagste prijs en kan meerwaarde als dier welzijn moeilijk vertalen in hogere prijzen.
  Hiervoor moet je produceren tegen lage dier/voerkosten en veel dieren per VAK.
  Verrijkte kooi lijkt hiervoor een goede keuze.
  Hier over zul je na moeten denken alvorens te groeien te meer omdat het leeuwendeel van de kippen hier op volière zit. Komt bij dat ninch markten als uitloop en bio reeds vol zitten en slechts beperkt groeien.
  Dus naar mijn mening zullen de komende jaren heel anders zijn dan de afgelopen 10 jaar.
  Overigens hebben we zelf 2 locatie's gesloten omdat we geen opvolger hebben.
  Groeien laat ik graag over aan aanstormend talent en hoop dat ze goed nadenken over hun keuzes.

 • hans1961

  ik heb geen precieze cijfers voorhanden, weet wel dat er nu te veel kippen zitten in europa.
  Ik weet ook niet precies, hoeveel kippen er in sommige landen nog op de traditionele kooi zitten, maat weet wel dat, als deze leeg zouden komen binnen een maand, we heel andere prijzen voor onze eieren zouden krijgen, want volgens mij is het aantal kippen dat nog op deze traditionele kooi zit,groter dan het overschot aan kippen binnen de EEG.
  Het is jammer dat, hoewel we spreken over een Europa, het controleren en handhaven van dit verbod op de traditionele kooi stopt bij de oude landsgrenzen.
  Het is voor mij moeilijk te accepteren dat er in sommige landen de kooi nog steeds gedoogd wordt, hoewel deze al ruim anderhalf jaar verboden is.

  Ik vind verder ook dat de supermarkten iets meer verantwoordelijkheid zouden mogen nemen, en niet altijd voor het goedkoopste ei gaan bij inkoop, maar ook kijken naar de toekomst, want met deze prijzen blijft er geen legkippenboer meer over. Op dit moment is de marge die zij maken op de eieren hoger, dan de prijs die wij beuren. Ik heb dit hier al vaker gezegd: de koek zou iets beter verdeeld mogen worden.
  Voor Fair Trade hoef je niet altijd naar verre landen te gaan....

 • hans1961

  nog en een aanvulling op mijn vorige reactie, ik heb er even wat informatie bijgezocht.
  in augustus zitten erin Nederland ongeveer 1.8 miloen kippen meer, dan een jaar eerder. (ca 5%)
  In europa zitten er ongeveer 18.7 miljen kippen meer dan een jaar eerder, dit is ook ongeveer 5 % meer.
  als je dan weet dat er alleen al in Italië nog 12 miljoen op de traditionele kooi zitten, en er in landen als bv Spanje, Griekenland en Polen ook nog, dan heb je
  die 5 procent meer kippen tov 2012 zo te pakken....En in 2012 kon er wel wat verdiend worden.

 • De Toekomst

  Nou,4007ib afgenomen ja maar liefst 70 % i.v.m. geen opvolgers, als dat iedereen zo gedaan had was het wel goed denk je ook niet. Ik weet ook wel dat dit niet realistich is, maar toch

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.