Pluimveehouderij

Nieuws 1917 x bekeken 7 reacties

'Situatie legsector zal langzaam verbeteren'

Wageningen - Wageningen UR verwacht op basis van de opzet- en inlegcijfers, dat het derde kwartaal van dit jaar een lichte verbetering van de eierprijs zal opleveren.

In het vierde kwartaal zou een verder herstel op kunnen treden. De universiteit heeft op verzoek van de sector liquiditeitsuitgangspunten opgesteld voor de legsector naar aanleiding van de slechte marktsituatie.

De universiteit verwacht dat de eierprijs op langere termijn naar een hoger niveau zal gaan. Dit zal echter niet meer in 2013 zijn.

De economen van WUR hebben becijferd dat de pluimveehouders met hennen in verrijkte kooien of koloniehuisvesting op dit moment een saldo behalen dat op jaarbasis 5 euro per hen negatief is. Ook de scharrelhenhouders zitten nagenoeg op het zelfde niveau.

De onderzoekers van WUR verwachten voor kooi-eieren een prijsniveau van 5,6 cent per ei, ofwel 90 cent per kilo (ex btw) in de periode tot januari volgend jaar. Voor scharreleieren rekenen de onderzoekers een prijs van 6, cent per ei ofwel 98 cent per kilo. (ex btw).

Voor 2013 verwachten de onderzoekers dat de totale eierproductie twee procent zal stijgen tot 10,4 miljard stuks.

De verwachting is dat de voerprijzen de komende maanden zullen dalen. De eerste weken zal dat mondjesmaat zijn, maar vanaf oktober zal de daling sneller gaan. In juni was de LEI-prijs voor legmeel fase 2 €33,70 per 100 kilo. voor augustus tot en met januari volgend jaar rekent Wageningen met een prijs van gemiddeld 30 euro per 100 kilo (ex btw).

De berekeningen van Wageningen UR komen er op neer dat in het komend halfjaar er een langzame verbetering van de resultaten zal zijn.

Laatste reacties

 • lub tuf

  verwachting,verwachting.vol verwachting klopt ons hart.

 • jehanvankroaks

  Als je in verwachting bent, dan krijg je zeker wat..

  Als je vol verwachting bent heb je nog steeds niks..

  Ik verwacht ook zeker dat op de lange termijn de prijs wel weer omhoog zal gaan.
  Hoelang die lange termijn zal zijn ? tja dat weet dat weer niemand....

  Schud ik zomaar uit mijn mouw ! en het kost ook nog eens niks !!
  Maar ja de lezer van dit epos weet nu ook nog weer niks .....

 • jehanvankroaks

  Onlangs liep ik in een supermarkt en zag daar 'normale' scharreleieren te koop voor 16 cent.

  De producent ontvangt maar 5 cent voor zijn ei.
  En de andere 10 á 11 cent wordt verdeeld tussen pakstation en supermarkt.

  Het antwoord van de slechte opbrengst prijzen voor de producent,zit hem in de vermarkting.
  Probeer daar iets met elkaar !!

 • koen.kerkhof1

  Ja natuurlijk zal de situatie verbeteren, de eierprijs is niet zo slecht, de kosten zijn veel te hoog. Alle bedrijven waar we zaken mee doen, banken , voerleveranciers, eierhandel, adviseurs, enz. enz verdienen goed geld aan ons als pluimveehouders, en wij zijn de verliezers. Hebben deze bedrijven wel in de gaten dat wanneer wij pluimveehouders het niet meer redden, zij ook in moeten leveren?? Het zou ze sieren daar wat meer rekening mee te houden.
  Pluimveehouders, succes in deze belabberde tijd. Gr. Koen van de Kerkhof

 • probe14

  Gewoon door blijven ademen.

 • mwhjanssen5

  Dat klopt Koen maar de retail daar zit de grote marge en die moeten de hogere kosten doorvertalen naar de consument en het dan aan degene geven die de hogere kosten maken de primaire producent in plaats van ze in eigen zak te steken. Eierschap is voor de retail het schap met de hoogste marge. Wat is nu 1 cent voor de consument extra bij 300 eieren per jaar is dat 3 euro per kop als ze die doorgeven aan de producent zijn we allemaal uit de zorgen. Maar je hebt gelijk wanneer je zegt dat we alleen invloed hebben op de kostenkant.

 • l coumans

  ja als het te mooi klingt om waar te zijn , dan is dat ook heel vaak zo. mijn motto nie lulle maar krulle

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.