Pluimveehouderij

Nieuws 2898 x bekeken 7 reacties

Onrust onder KAT-leghenhouders over toepassing normen

Doetinchem - Onder legpluimveehouders die produceren volgens de Duitse KAT-norm is onrust ontstaan over de manier waarop de Duitse KAT-organisatie de nieuwe bezettingsnorm van 100 procent hanteert.

Sinds 1 april hanteert KAT een nultolerantie voor afwijking van de bezettingsgraad van 100 procent in legpluimveestallen. tot dan toe was het nog mogelijk om bij aanvoer van jonge leghennen op een leeftijd van 16 tot 17 weken een wat hogere bezettingsgraad te hanteren. De periode tot aan de start van de leg op 21 weken werd beschouwd als opfokperiode, waarbij een hogere bezetting dan 100 procent werd getolereerd. Nadat er in Duitsland schandalen waren waarbij veel te hoge bezettingsgraden werden geconstateerd, besloot KAT de regels strenger te maken en 100 procent te hanteren vanaf aanvoer op het legbedrijf. Overtreding betekent te allen tijde schorsing voor de rest van de legperiode.

Nederlandse legpluimveehouders die ver voor 1 april hennen hadden aangevoerd en daarbij nog werkten met de oude regelgeving en dus nog uitgingen van een hogere bezetting bij aanvoer op 17 weken, worden nu echter geconfronteerd met intrekking van hun certificaat omdat zij de regels zouden hebben overtreden. "KAT past regels met terugwerkende kracht toe", luidt het verwijt en dat wordt als onrechtvaardig ervaren.

De problemen zijn aangekaart bij LTO/NOP en NVP. Jan Willem Lagerweij, voorzitter kring leghennenhouders binnen LTO/NOP, steekt zijn ergernis over de handelwijze van KAT niet onder stoelen of banken. "KAT heeft niet van te voren overlegd en de manier waarop ze hier nu mee om gaan lijkt nergens op. Wij willen hierover, ook vanuit de Nederlandse IKB-organisatie een goed gesprek met KAT. Lagerweij geeft aan dat ook binnen het Nederlandse IKB-systeem een aanscherping van de normen voor de bezettingsgraad te verwachten is. "Wij willen echter een systeem met een strafmaat die rekening houdt met de ernst van de overtreding. Bij een kleine overtreding hoort een hersteltermijn en pas bij grote overtredingen of recidive schorsing.

Het Nederlandse bestuurslid van KAT, Eierhandelaar Roel van Zetten heeft vernomen van de problemen. "Het komt mij voor dat we deze problemen in redelijk overleg met onze Duitse collega's op moeten kunnen lossen."

De Duitse directeur van KAT, Caspar von der Crone, stelt in een reactie al in 2011 de regels te hebben aangepast en dit ook herhaaldelijk gecommuniceerd te hebben met pluimveehouderijorganisaties, waaronder ook IKB. Von der Crone stelt dat de controle-instellingen zijn verzocht hierop te controleren. Pluimveebedrijven zijn volgens hem in kennis gesteld met de veranderingen.

Laatste reacties

 • zeelander

  bezettingsnorm moet zijn 100 procent bij aanvang
  volgens de kat
  mijn boekhouder zei eens tegen me
  in getalle moet je niet denken dat 2 plus 2 vier is
  maar dat is iets wat tussen de drie en vijf inligt
  nou boekhouder je hebt je langste tijd bij me gehad

 • lub tuf

  het was al lang bekend dus niet zeuren,en iedereen weet dat der oberstormbahn KAT de regels strikt hanteert.

 • info278

  De 100% norm is onlangs ook door IKB in regels vastgelegd. Daarmee alles op zelfde niveau dus. 100 = 100 bij opzet! En beroerde communicatie vanuit KAT is niets nieuws; uitdaging dus bij controleurs om in te zien dat je koppels van vóór die tijd ook alszodanig moet zien.

 • maartje gussinklo

  Dit is toch niets nieuws. Is al lang bekend dat er niet meer dan 100% opgezet mag worden!

 • gert216

  Beste maartje en lub , wisten jullie vorig jaar ook al dat deze regels golden en niet op 21 wkn ?

 • Farmer NL

  Iedereen opletten, ongeveer half september komt de KAT met een nieuwe leitfaden die ook weer grote gevolgen heeft voor met name de manier van meten van systemen, bestaande stallen krijgen een overgangstermijn, waarschijnlijk 10 jaar. Op het moment dat de leitfaden gepubliceerd wordt gaat hij per direct in, laat je een dag later de stal keuren moet hij aan de nieuwe regels voldoen.

 • heico1

  Wat wordt er anders dan Farmer NL?

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.