Pluimveehouderij

Nieuws 1033 x bekeken

Nog geen studie naar kwaleieren

Den Haag – Er komt voorlopig geen onderzoek naar genetische modificatie bij kippen. De Tweede Kamer wil hoe dan ook eerst andere alternatieven voor het doden van eendagshaantjes op een rij zetten, zo bleek woensdag tijdens een debat met de staatssecretarissen Dijksma (landbouw) en Mansveld (milieu).

Jaarlijks worden in Nederland zo’n 40 miljoen haantjes vergast, omdat zij geen economisch nut hebben. Onwenselijk, vinden zowel kabinet als Kamer. Over het alternatief bestaat echter minder overeenstemming. Dijksma wil toestemming verlenen voor een proef van Dienst Landbouwkundig Onderzoek (DLO), waarbij het gen van een kwal wordt gekoppeld aan het geslachtschromosoom van mannelijke kuikens. Daardoor zouden eieren met haantjes al vroeg te onderscheiden zijn.

Maar voor de Kamer is dat een brug te ver. Een meerderheid van het parlement ziet niets in ‘geknutsel met kwaleieren’. Opvallend genoeg wordt het verzet geleid door de PvdA, de partij van beide staatssecretarissen. Volgens Tweede Kamerlid Sjoera Dikkers is in dit geval het middel mogelijk erger dan de kwaal. Ook CDA, Christenunie, SP, Groenlinks, Partij voor de Dieren zien niets in het DLO-onderzoek. De VVD steun Dijksma wel.

Om de vrede in de coalitie van VVD en PvdA te bewaren, ligt er nu een compromis op tafel. Mogelijk wordt een definitief besluit over het onderzoek uitgesteld tot december. In het najaar verschijnen dan eerst de resultaten van studies naar andere alternatieven, zoals de zogenoemde combinatiekip. De Christenunie pleit voor een maatschappelijk debat over de wenselijkheid van genetische modificatie. Donderdag stemt de Kamer over deze kwestie.

Of registreer je om te kunnen reageren.