Pluimveehouderij

Nieuws 3435 x bekeken 30 reacties

Miljoen euro voor subsidie netten pluimveehouderij

Den Haag - Pluimveehouders kunnen tussen 15 juli en 14 oktober subsidie aanvragen voor investeringen in het afdekken van buitenlopen. De tegemoetkoming bedraagt 35 procent van de kosten met een maximum van 100.000 euro.

Dat schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma (landbouw) in een brief aan de Tweede Kamer. Voor de subsidieregeling is 1 miljoen euro beschikbaar. De steun is bedoeld om het aantal uitbraken van laag pathogene aviaire influenza terug te dringen. Het merendeel van deze uitbraken heeft namelijk plaats op bedrijven waar kippen of kalkoenen buiten lopen en in contact komen met wilde vogels.

Hoewel de risico's voor de volksgezondheid bij deze milde vorm van vogelgriep beperkt lijken, is de economische schade voor bedrijven meestal groot. Naast de kosten voor bestrijding worden zij geconfronteerd met exportschade.

Na een uitbraak in verschillende plaatsen eerder dit jaar sloot Rusland de grenzen voor pluimveeproducten uit Gelderland, Flevoland en Utrecht. De beperkingen voor die eerste twee provincies zijn inmiddels opgeheven.

Laatste reacties

 • kuiken007

  beetje grote uitloop kost snel 3 ton, dus goed voor 10 boeren!!

 • Petervanzantvoort

  ik heb er niet alle verstand van maar wilde vogels schijten toch gewoon door een netje heen .............

 • joannes

  De bio boeren zitten in de favorieten hoek voor het uitdelen van subsidies, zo blijkt. Het Kabinet zal denken; voor dat miljoen vooral véél positieve kopregels in de kranten. En praktisch...... volgens mij heeft @Petervanzantvoort hardstikke gelijk; Een net beschermt niet! Opsluiten beschermt!

 • joostslingenbergh

  Wat een geld over de balk gooien is dit!!!!!

 • liesdeboed

  Onbegrijpelijk ,Waar blijven de reacties van de Gezondheids-dienst voor dieren,en dierenartsen???????????????

 • domme boer

  gelukkig zijn we het hierover allemaal eens.
  Effe lekker goedkoop punten scoren voor Dijksma.
  Met dat geld had ze ook een reclame campagne op kunnen zetten om aan de consument uit te leggen dat pluimvee tijdens de vogeltrek gewoon binnen moet !!

 • kk

  Duidelijk een scheet in een netje

 • Conrad

  Ik ga echt geen net ophangen. Wel nog meer bomen planten. Beetje flauw om eerst te roepen dat netten nodig zijn en daarna roepen dat biologische boeren in de subsidiehoek zitten. Zonder subsidie wordt er sowieso geen net opgehangen. Het is natuurlijk wel zo het overspannen van open vlaktes, landende watervogels tegenhoudt. Die grote open vlaktes zie ik trouwens met name bij vrije uitloop kippen. Niet bij de meeste bio bedrijven. Ik heb ook nog nooit ganzenpoep zien vallen uit de lucht, zelfs eendenpoep heb ik nooit zien vallen. Watervogels poepen voordat ze opstijgen. Toevallig heb ik als jager en boer veel kennis omtrent deze dieren. Voordat men begint over vallende keutels uit lucht, deze komen vnl. van zangvogels en deze staan qua vogelgriep niet echt bekend als risicofactor. Deze vogels zijn wel weer meesters in het omzeilen van netten! 😄

 • crisismanager

  wat een gedoe en gezeik allemaal om gewoon een simpele scharrelstal na te bootsen.

 • l coumans

  ja morgenvroeg effe een offerte laten maken en dan aanvragen net zo simpel

 • ingenbleek

  ganzen poepen echt wel tijdens het vliegen, begrijp niet dat conrad schrijft dat ze dat niet doen tijdens het vliegen.

 • Weerkundige

  laserpennen schijn werpers zijn toch goedkopper

 • kempermanplv

  Wat een lachertje..............
  Die kippen moeten gewoon naar binnen.............

 • Brunen8255

  Waanzin!

 • Cokie

  wat kost 160000m2 net,incl.montage?

 • henk fledderus

  misschien dubbel gaas gebruiken ...... voor de isolatie kan er vat nog wel een beetje enrgie subssiedie gevangen worden...

 • lambert.polinder1

  Al wel eens nagedacht over de omgevingsvergunning die ervoor nodig is en die niet verleend kan worden omdat de uitloop (meestal) niet binnen het bouwblok ligt.

 • kleitokkers

  idd alles wat hoger is dan 2 meter is een omgevingsvergunning voor nodig.

 • ariefritz

  Watervogels poepen wel tijdens hun vlucht. Onlangs vloog er een zwaan over, die een behoefte liet vallen ter grootte van de poep van een gemiddelde hond!!!
  Netten zijn dus zinloos en lelijk.
  Subsidie op laserpennen als alternatief?

 • lub tuf

  ze gaat zich op deze manier indekken,als er weer een keer trammelant komt kan ze het mooi van zich afschuiven.

 • barneveldsei

  Een zware constructie is nodig als het net jaar rond in weer en wind de sneeuw buien regen zon moet weerstaan .
  Sneeuw blijft er opliggen of je moet het net verwarmen met electriciteit of gas kachels .Terwijl de vogel poep door de mazen van het net valt .stuurvrouw Sharon zal met haar vinger naar ons wijzen .zij heeft toch een oplossing aan geboden .! En de pluimvee houders willen toch niet !

 • kleitokkers

  Hoe groot moeten deze zo genaamde bouw werken dan worden. Dijksma zal toch niet op deze manier de eerste megastallen ondersteunen.

 • stefandonkers

  De kippen gewoon binnen houden, waarom zijn ze vroeger eigenlijk allemaal naar binnen gehouden? Juist ja door de ziekte risico's die er aan verbonden zijn!!! Iedereen die toen dieren wilde verzorgen schaalde vanwege de vraag op en de risico's die dat met zich mee bracht zorgde voor een uitstekende hygiene toename. We dreigen nu weer af te zakken naar oosterse praktijken(of voor oorlogse) , maar ja als het kalf verdronken is dempt men de put(lees vb bedrijven).

 • l coumans

  BESTE STEFAN graag wat info over je laatste stukje tussen haakjes of misschien een link

 • jete

  Hoe goed bedoeld de subsidie voor het afdekken van “buitenlopen” ook mag zijn, het zal niet afdoende zijn om bij uitbraken van ziekten de risico’s voor de volksgezondheid en de economische schade voor de gehele pluimveesector te kunnen beperken. Want hoewel “het opkomen voor het welzijn van de dieren” een goede zaak is, is het onverantwoord om de grote aantallen kippen, die er tegenwoordig worden gehouden, nog buiten te laten lopen. Met de onbeheersbare en risicovolle omstandigheden, die “het vertoeven van kippen in de openlucht” tegenwoordige met zich meebrengt, kan dit dan ook niet als “zaligmakend” worden beschouwd. Bovendien, al zou het diervriendelijk zijn om kippen nog steeds als bosvogels te willen beschouwen, ook wij als mensen in onze westerse wereld vertoeven niet meer als Adam en Eva, of als de latere hol- en bosbewoners, in de vrije natuur. Gelukkig zijn er tegenwoordig diverse soorten scharrelstallen met verschillende diervriendelijke systemen, waar de kippen onder optimale, controleerbare en beheersbare omstandigheden worden gehouden. Daarmee is de mogelijkheid volledig aanwezig om zonder onnodige risico’s en op een verantwoorde wijze de gewenste, betaalbare en “veilige” produkten voor de nationale en internationale markt voort te brengen. En mocht men “weide-eieren” of “weide-kippen” willen produceren, dan zal hiervoor eveneens “een beschermde omgeving” als bijvoorbeeld de “Amsterdam Arena” moeten worden gecreëerd.

 • gerjan slingenbergh

  De huidige hybride laboratorium kippen passen niet in de buitenlucht. De oplossing is een robuuste kip, zo mogelijk een dubbeldoel kip. Dan is het probleem van elk jaar 30 miljoen kuikens te vergassen ook opgelost.

 • jete

  Bescheidenheid siert de mens, Hoogmoed komt voor de val!

 • l coumans

  jete ik snap je niet geef nader uitleg.

 • jete

  Wie de schoen past, trekke hem aan.

 • l coumans

  beste jete ik snap steeds minder van je uitleg graag even opnieuw

Laad alle reacties (26)

Of registreer je om te kunnen reageren.