Pluimveehouderij

Nieuws 6353 x bekeken 39 reacties

Meer dan 10.000 kippen verbrand in stal

Kelpen-Oler - Door een grote uitslaande brand in een stal aan de Grathemerweg in het Limburgse dorpje Kelpen-Oler zijn zaterdagochtend tussen de 10.000 en 12.000 leghennen levend verbrand.

De stal van 40 bij 50 meter is volledig verwoest, maakte de brandweer bekend. Het dak is ingestort. Daarbij kwam asbest vrij, die zich volgens de brandweer niet buiten het bedrijfsgebied verspreidde. De oorzaak van de brand is onbekend. Mensen raakten niet gewond.

Laatste reacties

 • LouiseB

  Tis niet te geloven dat 10.000 tot 12.000 hennen op 40 bij 50 moeten leven. Nou ja leven, ze bestaan...... een leven hebben ze natuurlijk niet. Wat een leed. En dan ook nog levend verbranden want er was natuurlijk geen brandalarm. Nee daar doen ze niet aan in dat wereldje.

 • anton1937

  Louise b je reactie zit vol met emoties zonder te begrijpen waar het overgaat, als naast de stal een buitenuitloop aanwezig is, dan is het scharrelbedrijf met buitenuitloop,

 • Zippie

  Over emoties moet je inderdaag proberen over heen te stappen, en de zaken dienen reeel benaderd te worden.
  Maar......... de agrarische sector moet zich wel realiseren dat grote bedrijfsbranden in de sector de laatse jaren veel te vaak voor komen.
  De (anti's) dierenpartij zal als dit zo daar gaat, alles grijpen om (de vaak nietwetende) burger mee te krijgen om een verbod te creeeren op het grootschalig houden van dieren.

 • Flyinghollander

  Louise heeft een steekje los, is iemand daar kan je toch geen discussie mee aangaan helaas.

 • jwvk

  Aparte maat stal trouwens, is bijna vierkant. En dan 6 kippen op de vierkante meter. Dan zijn het waarschijnlijk biologische kippen. Misschien is Louise daarom zo overstuur?

 • Khalid en zijn maten

  Oorzaak onbekend, daar kan dus iedereen zijn eigen idee over vormen...In Limburg staan wel veel erg oude stallen, ik hoop dat deze pluimveehouder nog iets van een verzekering op de stal had.

 • trijnie

  Toch begrijp ik dit niet. Het is heel vaak raak , de ene na de andere brand.
  Zijn er in die stallen dan geen systemen waarbij een beginnende brand zichzelf blust of in ieder geval een brandalarm zodat er misschien nog wat te redden valt. Boeren, geef mij hier eens een antwoord op.

 • Conrad

  Een biologische stal was het zeker niet. Inclusief wintergarden kom je bij voliere vanaf 14 meter al in de knoop met je uitloopopeningen en vanaf 15 meter afstand voldoe je al niet meer aan de afstand tot de uitloopopeningen . Verdubbel dat en je zit bij uitloop aan beide zijden op max 28 - 30 meter.

  Sneu voor de pluimveehouder en zijn kippen. Hopelijk was hij idd goed verzekerd! Sterkte ermee.

 • jordi 1455

  Soms zou je denken dat stalbranden zijn aangestoken door een activisten of een pyromaan.

 • trijnie

  Toch begrijp ik dit niet. Het is heel vaak raak , de ene na de andere brand.
  Zijn er in die stallen dan geen systemen waarbij een beginnende brand zichzelf blust of in ieder geval een brandalarm zodat er misschien nog wat te redden valt. Boeren, geef mij hier eens een antwoord op.

 • trijnie

  Ja,ja, Jordi, zo ken ik er nog een paar.....
  Je moet geen dingen zeggen die je niet kunt verantwoorden.
  Geef me liever eens antwoord op mijn vraag, als je tenminste op de hoogte bent van de gang van zaken.

 • ruben1979

  trijnie, mijn uitnodiging staat nog steeds, dan kan ik hier ook uitleg over geven.

 • jan1

  De dieren moeten blij zijn dat ze in nederland leven. En dat zouden we zo moeten houden. We hebben een hetze gehad tegen de nertsen. Aktivisten hebben zich misdragen. Bij die aktivisten hoort de partij van de dieren ook bij. De partij voor de dieren is een milieubeweging , alleen op die manier zouden ze in Den Haag nooit aan de bak komen. Maar nog even terugkomend op de oorsprong . Wie zien een verschuiving van de dieren die hier niet op onze manier gehouden mogen worden, die gaan naar het oostblok. Kippen in batterijen waar er hier maar 4 in mochten gaan er in het buitenland 8 in. 8 kippen in een kooi levert meer rendement op dan 4. Nertsen gaan naar het buitenland, komen daar ook in een minder goed milieu terecht. Zolang er bond gedragen zal blijven blijven er ook nertsen gefokt worden.

 • W Geverink

  De nertsenhouderij is een tak met een gouden toekomst. Vooral in de oostbloklanden zijn ze helemaal gek van bont.

 • trekker123

  Procentueel gezien branden er helemaal niet zoveel stallen af. Enig idee hoe vaak de brandweer over heel Nederland gezien per dag uitrukt voor een woning of bedrijfspand dat in brand staat? Per dag gemiddeld 3 doden en een veelvoud daarvan zwaar gewond en vaak met blijvende handicap is geen voorpagina nieuws. Daar halen we gewoon onze schouders bij op en accepteren het risico. Shit happens. Vergis je niet wat een blusinstallatie je nodig zou hebben om een uitbrekende brand in zo'n stal werkelijk effectief te lijf te gaan. Niettemin is het wel verstandig om het risico zoveel mogelijk te beperken. Daar is wellicht nog best wel wat mee te bereiken.

 • Flyinghollander

  Trijni wat had je in gedachten jezelf? Wat jordi zegt zou nog best eens kunnen, bedoel het is uit die hoek ook gekomen dat Pim vermoord is.

 • Romeijn

  Goeie vragen Trijnie. Laat je niet afleiden door speculaties en stemmingmakerij. Als één kip door een vos wordt gepakt schreeuwt iedereen ook moord en brand. Misschien moet de brandweer toch wat hogere eisen stellen. En dan ook nog steeds het asbest niet gesaneerd. 'Ouwe meuk' dus.
  En, beste reageerders: het 'Oostblok' bestaat al zeker 20 jaar niet meer.

 • Frenske

  En laat ze vertrekken naar het zogenaamde 'oostblok' niet importeren vandaaruit is de boodschap.

 • Mels

  Romijn,asbest doet je niets zolang je er af blijft en helemaal als het hechtgebonden asbest is. Helaas voor jou,dat oostblok is er nog steeds met al zijn voors en tegens alleen wonen we er nu zelf geregeerd door die verdeel en heers partij van Diederik die voor ondernemen en geld verdienen voor dit kleine K.landje geen enkele ruimte laat.Met dank aan jouw vriendjes van de dieren partij enz,die niet of nauwelijks weten waar ze over praten maar er wel een mening over hebben. In vroeger tijden gingen zulke proleten met pek en veren het dorp uit maar nu mag men helaas uitgebreid en in de linkse kranten zijn onwetende zegje doen.
  @Trijnie,wil jij als de sodemieter hier ophouden met reageren en weer terug komen als je de uitnodiging van ruben1979 verzilverd hebt.Tot die tijd ben jij de grootste hypocriet die hier rondschrijft,wel een mening maar niet of nauwelijks geinformeerd van beide kanten. Ik vind het echt asociaal dat dit nog niet gedaan hebt???Bang voor een eyeopener???

 • Flyinghollander

  Mels, die Trijnie wil niet anders, als ze erop gaat, kan ze niet zulke vragen stellen. De vragen die ze stelt, stellen weer bij andere ontwetende personen vraagtekens die ze zelf gaan invullen. DIt is voorberaden. Is gewoon zo extremist die de boel bespeelt.
  Frenske, we zitten in de EU en WTO, dus hoe wil je import verkomen????

 • jordi 1455

  Trijnie een brandmelder heeft geen zin als er een stof explosie of een inferno is, overigens zijn blusinstalitie niet veilig omdat er door de verdamping van het water de lucht verzadigd met waterdamp en dan stikken de kippen.

 • trijnie

  Mooi Ruben, ik begin er vertrouwen in te krijgen. Ik wil het beslist graag, een kijkje achter de schermen nemen. Maar ik ben bij de zomerdag zo vreselijk druk.
  Nog even uitstellen tot achter in de zomer kan waarschijnlijk wel neem ik aan?

 • trijnie

  Jordi, bedankt voor je antwoord.

 • trijnie

  Mels wat kun jij verhipte lelijk doen en. Die vliegende Hollander mag van mij ook weg vliegen.
  Ik ben geen activist, ik ben hier terecht gekomen omdat ik geïnteresseerd was in de land- en tuinbouw, ik zit nm nog weleens te tobben met het bemesten van mijn tuin, m.n. mijn moestuin en al gaande kom ik meer tegen en het boeit me om wat meer van jullie wereld te horen en dat gedram van mij kan jullie dan 'de strot uithangen' maar ik ben dat gemauw van jullie ook weleens zat.
  Jullie moeten eens leren dat er nu eenmaal andersdenkenden zijn, is ook helemaal niet erg, weleens lastig, maar niet weg te denken in onze maatschappij.
  We leven gelukkig niet in een dictoriaal geregeerd land.Dus jammer maar ik blijf nog even jullie wereld volgen en mag ik aub misshien nog eens een opmerking of zo nu en dan wat vragen?

 • l coumans

  jazeker en kweek alvast maar een beetje oliefanten huid.

 • Bison

  Nou jordi1455 wat is nou beter?,.. kippen dood door verstikking maar je heb de stal nog?
  Of de hele mikmak op in vlammen?

  In beide gevallen zijn de kippekes toast.

 • jordi 1455

  Dat klopt Bison, voordat iemand het weet dat de boel in brand staat is het al te laat voor de kippetjes.

 • jordi 1455

  zodra er brand uitbreekt gaat het snel.

 • Hugobens

  Trijnie elk dier dat omkomt in een brand is er één teveel. Het is niet zo dat er nu meer dieren om komen bij stallenbranden dan voorheen. Er zijn minder stallenbranden, maar deze zijn vaak wel groter. De Dierenbescherming, het Verbond van Verzekeraars, de Nederlandse Vereniging voor Brand- en Rampenbestrijding (NVBR) en LTO Nederland vinden dat dieren beter beschermd moeten en kunnen worden tegen brand. Deze partijen stellen voor om in het Bouwbesluit een aparte subcategorie voor het bedrijfsmatig houden van dieren te introduceren en de regelgeving voor deze categorie met de genoemde brandveiligheidseisen aan te scherpen. Dit voorstel nemen de bewindslieden nu over.

 • ruben1979

  trijnie, ik heb geduld, als van afstel maar geen uitstel komt vindt ik het best.

 • trijnie

  @hugobens, bedankt voor je antwoord in deze. Het is een goed ding dat er, vooral bij de bouw van nieuwe stallen rekening wordt gehouden met de brandpreventie. Het is erg dat de boel afbrand, voor boer en dier, maar het kost natuurlijk ook het een en ander aan verzekeringsgeld waar iedereen aan betaald,
  Hoe meer schade, des te meer premie. En daar staat niemand op te wachten.
  Overigens, wij wonen in een oud huis vandaar dat ik het weet: op de premie voor asbestdaken moeten wij een extra bedrag betalen.

 • Farmer NL

  Even voor wat meer helderheid, de stal was ca 13 x 63 mtr.
  Hugo geeft al aan dat er in de sector al heel veel gebeurt aan preventie, zeker bij nieuwbouw heb je de mogelijkheid om door slim stalontwerp het onstaan van brand te voorkomen.
  Als er in een kippenstal brand ontstaat heb je eigenlijk 1 groot probleem, de kip.
  De veren van de kip branden super goed en zorgen vaak voor een heel snelle verspreiding van de brand in een stal, veel sneller dan alle aanwezige bouwmaterialen.
  Er wordt gewerkt aan systemen die een brand vroeger herkennen dan de huidige installaties, die herkennen pas een brand als er al vlammen zijn, dit is altijd te laat. Blussen met een sprinkler werkt ook niet want er zijn veel verschillende leefnivo's in een stal, dus het water kan niet overal komen. Wat wel lijkt te werken is een watermist installatie, dit wordt op dit moment getest door Hotraco en lijkt het meest werkingsvolle systeem om in geval van brand dier en stal te redden.

 • trijnie

  @farmer, goed te horen.....

 • oeleboele

  hé hé, eindelijk iemand die weet waar de schoen wringt. Een stal van 50 bij 40 of andersom, kan ( bijna ) helemaal niet en al helemaal als het een oude stal is.
  Denk eerst zelf even na voor we de koppen of de verhaaltjes in de 'krant' geloven, anders zijn we geen haar beter dan de onwetende burger.

  Voor de boer in kwestie: sterkte!

 • arjend

  LouiseB de vrouw van bob b?

 • Jan Wijnen

  Pluimveehouder sterkte.
  Je dieren op deze manier verliezen is erg, en dan nog alle onzinnige reacties op dit drama.
  Daar zijn geen woorden voor.

 • Dik Elektro

  Als eerst ons medeleven voor de betrokken ondernemer, een drama als dit stap je niet zo maar overheen.

  Echter na deze site doorgelezen te hebben wil ik toch aandacht vragen voor het volgende:

  Nadat vorig jaar recht tegenover ons huis een kippenschuur in vlammen opging en daarbij 170.000 kippen omkwamen, zijn wij gaan onderzoeken of er in de wereld werkelijk geen branddetectiesysteem is waardoor zulke branden in veeschuren veel eerder opgemerkt, dan wel voorkomen kunnen worden.
  Na een te vergeefse zoektocht via de Nederlandse leveranciers van branddetectie systemen zijn wij uitgekomen in Noorwegen bij Elotec waar ze inmiddels meer dan 20 jaar ervaring hebben met branddetectie in dit soort ruimtes.


  Het lijkt er in Nederland op dat we alles denken te weten, maar dat we ondertussen vergeten bij de buren over de schutting te kijken.

 • Farmer NL

  Hallo Dik Elektro,
  Het Elotec systeem hebben we in 2007 al ingebouwd in NL, in samenwerking met Interpolis is vanaf toen al gekeken naar mogelijkheden tot vroegdetectie.
  Elotec werkt goed maar dan maar heel even, het systeem is niet geschikt om te gebruiken in de intensieve veehouderij, veel te snel vervuiling en onderhoud nodig en Elotec krijgt het systeem niet gecertificeerd wat ze wel al sinds die tijd roepen. We kennen ook de mensen die er 5 jaar in Duitsland aan getrokken hebben en waar Elotec ook zij dat ze wel even een VDS certificaat zouden halen. Ook dit lukt ze nog altijd niet, is heel jammer van 't systeem, had zeker potentie.

 • Dik Elektro

  Graag wil ik een reactie geven op uw schrijven, Farmer NL. In Finland was men er in 2005 al van overtuigt dat vroegtijdige branddetectie het middel is om de gevolgen van een stalbrand te verkleinen en heeft men vanaf Juli 2006 tot Mei 2007 een benchmark test uitgevoerd met 5 verschillende systemen. Het Elotec Aspect is als beste geschikt bevonden voor gebruik in de agrarische sector. Het rapport kunt u downloaden via onze website. Tevens heeft het Elotecsysteem een CPD-erkenning ,getest volgens deel 4 en 20 van EN54. Elotec is sinds 22 mei 2011, VDS gecertificeerd dus het systeem voldoet aan de ISO 9001.

Laad alle reacties (35)

Of registreer je om te kunnen reageren.