Pluimveehouderij

Nieuws 1693 x bekeken 12 reacties

Extra regels moeten LPAI en salmonella weren

Barneveld – Het Productschap voor Pluimvee en Eieren (PPE) komt met preventieve hygiëneregels en inrichtingseisen voor kippenuitlopen.

Deze voorschriften zijn gericht op het beperken van het risico op insleep en versleping van zoönosen, waaronder, maar niet uitsluitend, Salmonellae en het Aviaire Influenzavirus. De eisen, die zo spoedig mogelijk ingaan - na publicatie van het besluit in het Verordeningenblad Bedrijfsorganisatie - hebben tot doel in het wild levende watervogels te weren. Die zijn potentieel een grote risicofactor voor de versleping van zoönosen als Salmonellae en Aviaire influenza naar pluimveebedrijven, zeker wanneer een uitloop direct aan open water ligt.

In de nieuwe eisen staat onder meer dat de uitloop vanaf de stal moet zijn afgerasterd met tenminste 1 meter hoog gaas, zodanig dat pluimvee van een naburig pluimveeterrein de uitloop niet kan binnentreden. Eenzelfde afrasteringseis geldt ook langs een uitloop die grenst aan water waar zich in het wild levende vogels ophouden.

Ook worden eisen gesteld aan de inrichting van de uitloop. Zo moet direct langs de stal een minimaal 3 meter brede droge strook zijn en aansluitend op die droge strook een strook van minimaal 5 meter breed met houtige beplanting ter wering van wilde watervogels.

Verder wordt geëist dat voor betreden van de uitloop apart schoeisel wordt gedragen en moeten personen voorafgaand aan het betreden van de stal en na het verlaten van de uitloop hun handen wassen.

Tot slot moeten de wielen en wielkasten van vervoermiddelen die op een pluimveebedrijf komen worden gereinigd en ontsmet en mogen voor het vervoeren en verpakken van eieren op het bedrijf alleen nieuwe pulptrays en gereinigde kunststof trays, pallets met tussenplaten en containers aanwezig zijn.

Laatste reacties

 • gerjan slingenbergh

  Dat zal het probleem vast oplossen, of toch niet?

 • l coumans

  of wel gerjan het is wel mijn manier van werken , en ik heb dan ook geen A I gehad onder mijn kippen

 • alco1

  Twee bio's met tegenovergestelde mening. Toont weer aan hoe moeilijk het is tot éénsluidende overeenstemming te komen, met als gevolg overheids bemoeienissen.

 • Conrad

  Ach, dit is in ieder geval beter dan niets, wat mij betreft zijn dit vrij simpele maatregelen en gemakkelijk voor iedereen om door te voeren. Binnen de bio was het toch al nodig om volledig omrasterd te zijn. Nu dus ook voor vrije uitloop. Beetje boompjes erin, en klaar.

 • marco-vdb

  Behoorlijke plank voor de kop als je zegt dat het zo ok is, omdat je zelf zo werkt en geen AI hebt gehad. Ik ben ook wel eens door een rood stoplicht gefietst op een drukke weg en leef nog steeds. Snel regels maken voor afsluitbare overdekte uitloop zodat in bepaalde periodes de kippen wel 'buiten' kunnen maar geen risico vormen voor continuiteit van de NL pluimvee sector!

 • l coumans

  sorry maroc ik was vergeten dat er ook nog mensen zijn met te lange tenen

 • lub tuf

  een jachtgeweer werkt beter en daar kun je ook nog andere leuke dingen mee doen.is ook niet zo duur als 5000 meter afrastering a 20€ per m

 • hvhvof1

  Marco,je slaat de spijker op de kop,niet leuk voor de bioboeren!

 • lub tuf

  er is 1 verschil marco-vdb,door rood rijden is verboden!

 • lub tuf

  en die NLpluimveesector waar jij in deelneemt is binnen 10 jaar zowiezo uit nederland verdwenen of er nu kippen lopen buiten lopen of niet

 • lub tuf

  hik!

 • puinhoop

  En 8 meter vanaf de stal een rij borden met: 'verboden voor watervogels die over de afrastering vliegen kunnen'!

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.