Pluimveehouderij

Nieuws 516 x bekeken 1 reactie

Eierexport EU tot en met mei gegroeid

Brussel - De Europese eierexport naar derde landen is tot en met mei met 12,6 procent gegroeid. De EU exporteerde tot en met mei 83.459 ton eieren. De import van eieren uit derde landen bedroeg 9.849 ton; 45 procent minder dan vorig jaar. In mei exporteerde de EU 16.826 ton eieren en eiproducten. Dat was wel minder dan in mei vorig jaar, toen de EU 18.994 ton exporteerde. De import van eieren is echter veel kleiner dan vorig jaar. In mei dit jaar importeerde de EU 1.510 ton eieren, tegen 5.015 ton eieren vorig jaar mei. Het exportsaldo van de EU is dus toegenomen.

Vorig jaar importeerde de Europese Unie relatief veel eieren, omdat er een tekort was ontstaan aan industrie-eieren als gevolg van de omschakeling binnen de EU op scharrelsystemen. Een jaar later is de productie binnen de EU goed op peil en is er binnen de EU sprake van een overaanbod, waardoor de prijsvorming van eieren onder druk staat.

De grootste afnemer van Europese eieren en eiproducten is Japan. Het land nam tot en met mei 23.834 ton eieren af. De eierexport naar Rusland is ruim verdubbeld. Tot en met mei nam het land al 4.902 ton eieren af van de EU. Over heel 2012 importeerde Rusland 5.982 ton eieren. Ook de Verenigde Arabische emiraten vragen fors meer Europese eieren. Tot en met mei ging er 3.544 ton naar toe en dat is bijna 450 procent meer dan vorig jaar.

Argentinië en de Verenigde Staten zijn de belangrijkste leveranciers van eieren aan de EU. Tot en met mei leverden de Argentijnen 3.623 ton eieren; 36,8 procent van de totale Europese import. De Verenigde Staten leverden 2.931 ton; 29,8 procent van het totaal.

Eén reactie

  • kacheltje

    Ik hoor het de industrie nog zeggen 'eieren van buiten de EU, niet door ons

Of registreer je om te kunnen reageren.