Pluimveehouderij

Nieuws 3482 x bekeken

'Dieptepunt eierprijs bereikt'

Epe - Het dieptepunt in de eierprijzen is bereikt. Na de zomer zal de eierprijs weer stijgen. Dat verwacht Jan Willem Lagerweij, voorzitter van de NOP-kring legpluimveehouders en voorzitter van de vakgroep Pluimveehouderij van LTO Noord.

"Momenteel stabiliseren de eierprijzen. En je mag toch verwachten dat na de zomer, wanneer de eierconsumptie zich weer wat normaliseert, de eierprijs in de loop van augustus/september weer wat aantrekt."

Lagerweij zegt dit in een vraaggesprek met het vakblad ʼPluimveehouderij’ over de slechte financieel economische situatie voor de legpluimveehouderij. Hij tempert te hoge verwachtingen: "Het Zal geen hoge eierprijs worden."

De lage eierprijs waar de legpluimveehouders de laatste maanden genoegen mee moeten nemen is het gevolg van te veel hennen in de EU. Het leghennenbestand is na de wegens het kooiverbod verplichte omschakeling van kooi- naar diervriendelijker huisvesting sneller dan verwacht gegroeid naar zo’n 360 miljoen stuks, het aantal van voor de omschakeling. "Bij zo’n 10 procent minder hennen in Europa, zou er weer sprake zijn van een winstgevende eierprijs", denkt Lagerweij. Hij verwacht dat er nog te lang te veel kippen zullen zijn. "Er zal vast wel weer een evenwicht tussen productie en consumptie van eieren ontstaan. Maar wanneer, dat durf ik niet te voorspellen."

Of registreer je om te kunnen reageren.