Pluimveehouderij

Nieuws 1314 x bekeken 8 reacties

Screening pluimveebedrijven Leusden afgerond

Leusden - De screening van pluimveebedrijven in het beperkingsgebied rond Leusden door de NVWA is dinsdag 4 juni afgerond. Dat verwacht het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE). Zaterdag 1 juni is op een bedrijf met 11.000 legkippen in Leusden (Utr) vogelgriep vastgesteld waarna een beperkingsgebied is ingesteld.

De dieren op het getroffen bedrijf zijn afgelopen maandag geruimd. Het PPE verwacht dat in de loop van donderdag 6 juni het Centraal Veterinair Instituut het onderzoek van de monsters af kan ronden. Als dat positief uitvalt kan mogelijk vanaf vrijdag 7 juni ontheffing worden verleend aan betrokken bedrijven om consumptie-eieren af te voeren naar hun eierafnemer of pakstation. Daarbij zal een door de NVWA goedgekeurd hygiëneprotocol in acht moeten worden genomen. Zonder onverwachte zaken kan het beperkingsgebied dan rond 25 juni worden opgeheven. In het beperkingsgebied liggen negen actieve pluimveebedrijven, daarnaast wordt een contactbedrijf van een van de bedrijven in het gebied ook meegenomen in de screening.

Afgelopen maandag hebben gesprekken plaatsgevonden tussen een delegatie van de pluimveesector en verantwoordelijk directeur-generaal Hans Hoogeveen van het Ministerie van EZ. Onderwerpen waren onder meer het overspannen van uitloopterreinen en de exportbelemmeringen naar Rusland. Volgens het PPE is daarbij aangegeven dat de Europese Commissie heeft laten weten dat uitloopterreinen mogen worden overspannen met netten zonder dat de status van eieren van kippen op die terreinen verandert. Het Ministerie beziet de mogelijkheden nog voor subsidie voor kosten van aanschaf en aanbrengen van netten. Overleg over de exportbeperkingen naar Rusland is nog in volle gang. EZ gaat onder meer verzoeken om de exportverboden naar Rusland voor de provincies Gelderland en Flevoland op te heffen.

Laatste reacties

 • pieterfranken1

  overspannen van uitloopterreinen? Weet je wel hoe groot terrein dit dan moet!!!!! Dat is geen doen. Ik ga bij mij toch geen 10 Ha overspannen met netten.

 • l coumans

  effe aanmelden

 • gerjan slingenbergh

  Het moeten wel poepdichte netten zijn want vogels poepen ook tijdens het vliegen.

 • Cokie

  is die directeur generaal ook zelf overspannen?

 • Bekend bij de redactie

  Als daarmee de discussie gesloten wordt prima! Ik begin direct met het kappen van mijn 1000 bomen in de uitloop! en nee ik overdrijf niet. Kippen weer lekker in de stal, geen last meer van vossen en buizerds of van pluimveehouders welke door regelgeving last hebben van mijn kippen die gezellig biologisch buiten lopen. Kan je net zo goed scharrelkippen noemen met bio-voer. Het leven wordt er een stuk simpeler van, niet leuker voor de kip en mijn afnemers!

  Zonder gekheid: Beplanten die uitlopen! met hoge bomen, kippen zijn bosdieren. Waterlopen verwijderen uit de uitloop! Dat zijn pas echt effectieve maatregelen. Mest gaat naar de bomen, het hout kan in de kachel, blije gezonde kippen en een promotieplaatje voor de gehele sector. Staatssecretaris moet zich ook niet laten leiden door valse commerciele argumenten van de export maffia. En vooral kijken hoe er win-win situaties ontstaan, voor mens en dier. En nogmaals: uitloop niet voor elkaar: certificaat van frei-land/bio intrekken!!!!! Vandaag nog.

 • l coumans

  ja bekend bij de redactie dat heb ik ook 6ha zo en denk al langer na om netten te gebruiken maar ik heb er een bos van gemaakt en wordt het me wel erg duur 30000 euro p/ha, zo zie je maar weer je staat er niet alleen voor , dus aanmelden voor subsidie. misschien dat de gangbare collega s willen doneren, is tenslotte ook hun voordeel toch??????

 • Cokie

  wat is er mis met vaccineren,dat geeft toch veel meer zekerheid.

 • l coumans

  ja 4007ib daar is naar mijn ervaring ook helemaal niks mis mee ,maar dat schijnt door 99.999999% van de belanghebbende niet begrepen te worden.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.